Deşi România stă bine, în Europa, la producţia de lapte, preţul la raft al produselor lactate e de cinci ori mai mare

Fabricarea produselor lactate şi a branzeturilora avut o evoluţie negativă a veniturilor în 2018, scăzând cu aproximativ 18% faţă de 2017, profitabilitatea aflându-se într-o uşoară creştere, arată un studiu realizat de Coface România.

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului Deşi România stă bine, în Europa, la producţia de lapte, preţul la raft al produselor lactate e de cinci ori mai mare

Deşi România stă bine, în Europa, la producţia de lapte, preţul la raft al produselor lactate e de cinci ori mai mare

Studiul a agregat datele a 448 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 3,8 miliarde lei. Ponderea cotei de piaţă cumulate deţinute de cei mai importanţi 10 jucători este de 58%, ceea ce indică un grad crescut de concentrare.

Durata medie de colectare a creanţelor în sectorul analizat a scăzut de la 68 de zile, nivelul inregistrat în anul 2014, la 51 zile în 2018, în timp ce media la nivel naţional în aceeaşi perioadă a scăzut de la 104 de zile la 90 zile.

Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 4,3%, înregistrând o creştere faţă de nivelul din 2017 (3,3%). Cu toate acestea, 44% dintre companii au avut o pierdere netă la sfârşitul anului 2018, cu 26% dintre companii având o pierdere mai mare de -20% şi 5% dintre companii generând profit peste 20%. Gradul de indatorare la nivelul sectorului de 55% este în scădere faţă de anii anteriori (62% în 2017, 63% în 2016, 67% în 2015 şi 69% în 2014). Este de menţionat faptul că 39% dintre companii prezintă un grad de capitalizare negativ (echivalent cu o îndatorare mai mare de 100%), iar pentru 17% gradul de îndatorare depăşeşte 80%.

Pe parcursul anului 2018, companiile din sectorul analizat au alocat investiţii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) şi amortizare a fost de 120% în 2018, ceea ce înseamnă ca investiţiile în activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumătate din companii (46%) au efectuat investiţii în 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar. Mediul de afaceri din industria lactatelor încearcă să suplinească lipsa investiţiilor publice (70% din bugetul public fiind puternic orientat către salarii şi ajutoare sociale, maximul din istoria României şi a UE), pentru a încerca să facă faţă concurenţei. Din păcate, fără infrastructură publică este foarte greu, veniturile companiilor din acest sector scăzând cu 18% în ultimul an, în timp ce importurile de lactate au crescut cu aproape 20%”, a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

În ceea ce priveşte comportamentul de plată, respectiv, datoriile catre bugetul de stat, din datele publicate de ANAF pentru toate companiile din acest sector se remarcă faptul că odată cu scăderea numărului companiilor care au înregistrat datorii, valoarea datoriilor nu a scăzut şi ea, chiar în 2018 atingându-se maximul perioadei.

Doar 1 litru din aproape 4 obţinuţi este livrat către procesatorii de lapte, context în care, deşi România se situează pe locul 10 în UE ca producţie de lapte crud, este doar pe locul 20 din punct de vedere al laptelui trimis spre procesare. Acest aspect este determinat de preţul scăzut de achiziţie, dar şi de concurenţa produselor din import mai ieftine. În acelaşi timp, preţul la raft al laptelui este şi de 5 ori mai mare decât cel de achiziţie, acesta fiind justificat de procesatori prin costurile de transport (costuri de combustibil, accize, roviniete, infrastructura precară, etc). Concluzionăm astfel că ţăranul român se orientează către autogospodărire, iar atunci când vinde producţia obţinută de lactate, încasează un preţ extrem de redus comparativ cu preţul final de la raft. Probabil situaţii similare se regăsesc şi în alte segmente ale produselor (legume, fructe). Aceasta demonstrează că România are nevoie urgent de investiţii masive în infrastructura rutieră şi logistică, pentru a reduce costul de transfer al produselor pe fluxul de producţie – distribuţie – retail. Altfel, nu avem nicio şansă în faţa produselor din import, obţinute prin procese tehnologice avansate şi costuri reduse”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană primele trei ţări ca producţie şi procesare de lapte sunt: Germania, Franţa şi Marea Britanie. Polonia se situează pe locul 5 în ceea ce priveşte cantitatea produsă şi pe locul 6 privind procesarea (o cantitate de 10 ori mai mare decât România, deşi produce doar de 3 ori mai mult lapte).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici