Designerii produselor Microsoft, inspiraţi de indicatoarele metrolului londonez
Concluzia a fost că, deşi produsele companiei arată bine analizate separat, par să nu aibă nimic în comun privite în ansamblu, relatează Bloomberg.
Moreau şi ceilalţi 11 directori de creaţie lucrează pentru a da produselor companiei un design coerent şi mai atrăgător.
„Părea că nu ştim care ne este sufletul sau etosul în design. Când am pus totul pe perete a devenit evident că nu avem o singură voce”, a declarat Sam Moreau, care coordonează designul Windows.
În acest scop s-au inspirat din indicatoarele întâlnite în centre de interes precum metrolul din Londra, unde sunt folosite simboluri simple pentru orientarea călătorilor.
Astfel, aşa-numitul Metro design utilizează culori strălucitoare şi forme simple pentru a facilita utilizarea telefoanelor, tabletelor şi computerelor.
Necesitatea de a folosi designul pentru creşterea vânzărilor a devenit tot mai urgentă, având în vedere că Microsoft încearcă să ajungă din urmă Apple şi Google pe piaţa tabletelor şi telefoanelor.
„Este foarte bine că Microsoft a îndrăznit să creeze un design propriu. Au imitat prea mult timp produse existente, Nu au făcut-o în mod deschis ci în tăcere, pentru că au vrut să fie respectaţi aşa cum este Apple. Dar vor fi respectaţi doar dacă o vor face pe cont propriu”, a declarat Mark Rolson, director pentru creaţie la Frog Design, care a realizat designul unora dintre primele produse ale Apple.
Microsoft va include stilul Metro în sistemul Windows 8, care va fi lansat în acest an pe tablete şi PC-uri. Compania analizează totodată să includă Metro în hardware-ul consolei de jocuri Xbox. Metro a fost deja folosită la soft-urile Xbox şi Windows Phone.
Microsoft a renunţat prin Metro la designul tradiţional al sistemului său de operare, cu rânduri de iconiţe şi aplicaţii care se deschid în ferestre.
Pagina de început a Metro include pătrate tactile viu colorate pentru fiecare aplicaţie, care se actualizează automat cu noi informaţii, precum prognoza meteo, designul reflectând o filosofie care pune accentul mai mult pe informaţie decât pe ornamentaţie.
Apple a devenit cea mai valoroasă companie din lume parţial datorită designului atractiv şi a uşurinţei în utilizare a funcţiunilor produselor.
Google, cu o pagină de stard spartană, a devenit cel mai mare furnizor de servicii de căutare pe Web, în timp ce Yahoo! şi Microsoft şi-au îngropat propriile servicii de acest tip prin portalurile aglomerate.
De-a lungul a aproape trei decenii de când Microsoft fabrică hardware, produsele sale au câştigat multe premii de design, iar un mouse Microsoft se află în colecţia permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York.
Totuşi, compania nu a reuşit să-şi creeze o reputaţie excelentă în rândul clienţilor, în privinţa designului.
Telefonul Kin, de exemplu, a câştigat premii de design, dar a rezistat în magazine doar două luni.
Windows Phone a obţinut în 2011 Premiul internaţional pentru excelenţă în design pentru produse interactive, ca şi premiul People’s Choise. Totuşi, Microsoft deţinea la sfârşitul lui februarie o cotă de numai 3,9% pe piaţa din SUA a sistemelor de operate destinate smartphone-urilor.
Din acest motiv, este esenţial ca Metro să atragă utilizatorii, având în vedere că va fi introdus pe atât de multe produse, se arată în articol.