- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Despăgubirile băneşti de până la 500.000 lei pentru imobile confiscate vor fi plătite în două tranşe
Persoanele ale căror imobile au fost naţionalizate şi sunt îndreptăţite să obţină despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 lei, vor primi banii în două tranşe, iar dacă despăgubirea cuvenită depăşeşte acest cuantum, vor primi acţiuni la Fondul Proprietatea.
Despăgubirile băneşti de până la 500.000 lei pentru imobile confiscate vor fi plătite în două tranşe
Pentru acordarea despăgubirilor băneşti, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor va emite decizia reprezentând titlul de despăgubire până la concurenţa sumei reprezentând cuantumul despăgubirilor, conform normelor metodologice de aplicare a titlului VII privind regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv, din Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, aprobate, miercuri, de Guvern prin hotărâre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În cazul titlurilor de despăgubire care au fost emise până la intrarea în vigoare a hotărârii, un duplicat al acestora va fi transmis, pe bază de tabel, către Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în termen de 5 zile calendaristice de la intrarea în vigoare a normelor.
După primirea cererilor însoţite de documentele specificate, Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar le va analiza şi, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege, se va dispune emiterea unui titlu şi plata despăgubirilor băneşti în numerar către persoana/persoanele îndreptăţite, în termen de 15 zile de la existenţa disponibilităţilor financiare, dacă persoana îndreptăţită a optat exclusiv pentru această măsură, realizarea conversiei în acţiuni, dând instrucţiuni depozitarului central al acţiunilor Fondului Proprietatea să înregistreze persoana îndreptăţită în registrul acţionarilor şi emiterea unui titlu de plată şi a unuia de conversie în situaţia în care persoana îndreptăţită optează pentru primirea de despăgubiri în numerar şi acţiuni la Fondul Proprietatea.
În cazul ultimelor două ipoteze Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va înainta un exemplar al titlului de conversie, însoţit de o adresă către depozitarul central, adresă în care se va preciza numărul de acţiuni cuvenit titularului/titularilor dreptului la despăgubire, în vederea înregistrării persoanei despăgubite în registrul acţionarilor Fondului Proprietatea.
În situaţia în care documentaţia este incompletă, Direcţia va solicita completarea acesteia, urmând ca cererea să fie soluţionată după depunerea de către persoana îndreptăţită a actelor solicitate.
Referitor la conţinutul cererilor de opţiune şi actele pe care trebuie să le depună foştii proprietari în vederea acordării despăgubirilor băneşti, hotărârea aprobată de Guvern prevede că persoana îndreptăţită va depune o cerere la Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, al cărei conţinut va fi afişat pe site-ul acesteia şi care va conţine opţiunea expresă pentru una din modalităţile de despăgubire prevăzute din lege şi opţiunea pentru anularea conversiei în acţiuni în cazul titlurilor de despăgubire emise până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 81/2007.
Persoana îndreptăţită va anexa la cerere titlul de despăgubire în original şi certificatul de acţionar al Fondul Proprietatea, tot în original, dacă a fost emis. În cazul în care există mai mulţi beneficiari, se vor depune o procură notarială (în original), prin care toţi beneficiarii împuternicesc pe unul dintre ei sau o terţă persoană să realizeze opţiunea pentru titlu de plată sau titlu de conversie, respectiv un act notarial (original sau copie legalizată) sau hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei judecătoreşti cu privire la cotele în care vor fi împărţite despăgubirile între beneficiari.
Vor fi de asemenea depuse copii ale actelor de identitate a persoanei/persoanelor titulare şi a persoanei împuternicite, dovada deschiderii unui cont bancar (în care vor fi virate despăgubirile băneşti, dacă e cazul) la o bancă comercială sau la CEC (dovada se va face prin documentul ştampilat, în original sau copie, emis de bancă la deschiderea contului cu specificarea codului IBAN şi a sucursalei de bancă), o declaraţie pe proprie răspundere a titularului/titularilor din care să reiasă dacă s-au efectuat acte de dispoziţie sau constituire de garanţii asupra acţiunilor emise la Fondul Proprietatea (în cazul persoanelor cărora li s-au emis acţiuni până la data intrării în vigoare a ordonanţei), o declaraţie pe proprie răspundere a titularului/titularilor din care să reiasă dacă s-au efectuat acte de cesiune (dispoziţie) a drepturilor rezultate din dispoziţia entităţii învestite cu soluţionarea notificării/cererii prin care s-a propus acordarea de despăgubiri; în situaţia în care s-a efectuat o cesiune parţială se vor indica cotele în limita cărora s-a făcut cesiunea, ca şi o declaraţie pe proprie răspundere a titularului/titularilor din care să reiasă dacă au contestat în instanţă titlul de despăgubire emis de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.
Referitor la reglementarea unor situaţii care pot fi întâlnite în procesul de acordare a despăgubirilor, hotărârea stabileşte faptul că în situaţia în care în titlul de despăgubire au fost individualizate mai multe persoane, fără a fi stabilită contravaloarea despăgubirilor cuvenite fiecăreia dintre ele, persoanele îndreptăţite la despăgubiri pot desemna prin procură încheiată în formă autentică, drept reprezentant comun pe una dintre ele sau o terţă persoană.
De asemenea, hotărârea prevede că dacă până la valorificarea titlului de despăgubire emis pe numele mai multor persoane se stabileşte cota de proprietate care revine fiecăreia, fiecare din aceste persoane are posibilitatea de valorificare în condiţiile aplicabile titlurilor individuale de despăgubire. În această situaţie, cota de proprietate care revine fiecărui titular al dreptului la despăgubire se stabileşte prin act de partaj voluntar autentificat sau prin hotărâre judecătorească de partaj definitivă şi irevocabilă. În ambele cazuri, actul de partaj trebuie depus anterior emiterii titlului de plată şi/sau de conversie.
Hotărârea mai stabileşte şi aspectele care trebuie verificate de către prefecţi cu ocazia exercitării controlului de legalitate asupra dispoziţiilor de acordare a despăgubirilor emise de către autorităţile locale.
În acest sens, în vederea întocmirii avizului de legalitate prefecţii vor verifica îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de lege pentru a-i fi recunoscută notificatorului calitatea de persoană îndreptăţită, respectiv depunerea notificării cu respectarea condiţiilor şi în termenul prevăzut de lege, existenţa la dosar a înscrisurilor care dovedesc calitatea de fost proprietar al bunului imobil preluat în mod abuziv sau, după caz, calitatea de moştenitor al fostului proprietar, existenţa actelor doveditoare referitoare la preluarea abuzivă a imobilului notificat în perioada de referinţă a legii, înscrisurile care atestă imposibilitatea restituirii în natură a imobilului care face obiectul al notificării, precum şi imposibilitatea atribuirii în compensare a unor alte bunuri deţinute de emitentul dispoziţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO