- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Destrămarea coaliţiei de guvernământ nu are un impact imediat asupra ratingurilor României
Destrămarea coaliţiei de guvernământ nu are un impact imediat asupra ratingurilor României, întrucât executivul a implementat, până în prezent, cu succes, programul stabilit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a anunţat, vineri, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P).
Destrămarea coaliţiei de guvernământ nu are un impact imediat asupra ratingurilor României (Imagine: Mediafax Foto)
În pofida unui climat tensionat în interiorul coaliţiei guvernamentale după alegerile generale din 2008, situaţie accentuată înainte de alegerile prezidenţiale, guvernul a implementat cu succes programul stabilit cu FMI şi Uniunea Europeană (UE), fapt evident în urma acordării primelor două tranşe ale acordului cu Fondul, se arată într-un comunicat al S&P.
În urma ieşirii Partidului Social Democrat din coaliţia de guvernământ, PD-L ar putea să încerce obţinerea de sprijin din partea partidelor de opoziţie sau să recurgă la alegeri anticipate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Dacă actuala situaţie va conduce la un blocaj politic care să împiedice guvernul să-şi îndeplinească programul de consolidare economică şi fiscal, iar situaţia finanţelor se înrăutăţeşte, ratingurile suverane ale României s-ar putea confrunta cu presiuni de revizuire în scădere.
România beneficiază de calificativele "BB+/B" pentru credite în valută şi "BBB-/A-3" pentru împrumuturi în lei. Perspectiva calificativelor este negativă la creditele pe termen lung, atât pentru ratingurile în valută, cât şi pentru cele în lei.
Analistul S&P Marko Mrsnik a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că agenţia ar putea retrograda ratingul României, dacă situaţia politică va conduce la neîndeplinirea programului de consolidare fiscală şi economică la care s-a angajat în acordul cu FMI, şi, astfel, la o înrăutăţire a finanţelor publice.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi dimineaţă decretele de revocare a ministrului Internelor Dan Nica şi de numire interimară ca vicepremier şi ministru de Interne a lui Vasile Blaga. Ca urmare, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat demisia miniştrilor PSD din Guvern, şi, implicit, ruperea coaliţiei, precizând că, astfel, aceştia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.
S&P a fost prima mare agenţie de rating internaţională care a plasat ratingul României la nivelul speculativ (junk), în toamna anului trecut, chiar în pragul alegerilor parlamentare.
Agenţia de evaluare financiară a revizuit în sens negativ estimările pentru acest an privind contracţia economiei României, de la 5% la 7,6%, şi deficitul bugetar, de la 6% din PIB la 6,6% din PIB, perspective mai optimiste, însă, decât cele mai recente prognoze ale FMI.
Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit, în luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB în acest an, faţă de ţinta de 4,6% stabilită la momentul încheierii acordului stand-by, în luna martie. Noua proiecţie prevede şi o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din PIB anul viitor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO