„Termenul iniţial pentru prezentarea unei oferte expiră la 31 martie, dar reprezentanţii OTE au solicitat o amânare de 45 de zile. OTE a angajat Citigroup şi, după ce acesta va prezenta raportul, grupul elen va prezenta oferta. Dacă este acceptabilă, batem palma, dacă nu vom ieşi pe bursă cu titlurile Romtelecom”, a spus Vreme.
Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor a solicitat OTE să prezinte până la finele anului trecut o ofertă de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen.
Pe de altă parte, ministerul a iniţiat procedurile pentru listarea pe bursă şi au avut loc discuţii cu reprezentanţii mai multor bănci de investiţii, printre care Citibank, Goldman Sachs şi Rothschild.
Statul român deţine 45,99% din capitalul Romtelecom, iar OTE un pachet reprezentând 54,01% din acţiuni.
Grupul OTE este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.
În noiembrie 2010, ministrul Vreme a declarat pentru MEDIAFAX că evaluează la un miliard de euro pachetul de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, sumă pe care Ministerul Comunicaţiilor se aşteaptă să o încaseze din vânzarea acestuia către OTE sau pe piaţa de capital.
OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% din acţiuni şi a primit drept de uzufruct pentru încă 16% din titluri, în schimbul sumei de 675 milioane de dolari. În 2003, grupul elen a devenit acţionar majoritar la Romtelecom, cu 54,01% din acţiuni, după ce a plătit 273 milioane de dolari.
Romtelecom a încheiat anul trecut cu o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, la venituri de 716,9 milioane euro, în scădere cu 8,4%.