Deutsche Bank a ascuns în timpul crizei financiare pierderi de 12 miliarde dolari, susţin foşti angajaţi

Deutsche Bank nu a recunoscut pierderi "pe hârtie" de până la 12 miliarde de dolari în timpul crizei financiare, strategie care a ajutat banca să evite nevoia unui ajutor de stat, au afirmat trei foşti angajaţi în sesizări către autorităţi de reglementare din SUA.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Deutsche Bank a ascuns în timpul crizei financiare pierderi de 12 miliarde dolari, susţin foşti angajaţi

Deutsche Bank a ascuns în timpul crizei financiare pierderi de 12 miliarde dolari, reclamă foşti angajaţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cele trei sesizări susţin că Deutsche a supraevaluat o poziţie pe instrumente derivate şi a ascuns astfel o pierdere care ar fi depăşit 4 miliarde de dolari şi ar fi putut ajunge la 12 miliarde de dolari, au declarat pentru Financial Times surse apropiate situaţiei.

Cei trei susţin că dacă Deutsche Bank ar fi înregistrat corect poziţiile, în valoare teoretică de 130 de miliarde de dolari, capitalul ar fi scăzut la un nivel periculos în timpul crizei financiare, iar banca s-ar fi putut găsi în situaţia de a avea nevoie de ajutor guvernamental pentru a supravieţui.

În schimb, traderii băncii ar fi evitat să înregistreze instrumentele financiare la valoarea de piaţă în timpul crizei din 2007-2009. Directori seniori din conducerea băncii au avut cunoştinţă de această strategie, afirmă foştii angajaţi.

Doi dintre aceştia susţin că Deutsche Bank a înregistrat incorect şi valoarea unei asigurări pentru aceste poziţii, achiziţionate în 2009 de la compania Berkshire Hathaway, condusă de Warren Buffet. Existenţa acestor aranjamente nu a fost dezvăluită anterior.

Deutsche Bank a afirmat, într-un comunicat, că acuzaţiile sunt vechi de doi ani şi jumătate, fiind făcute publice în iunie 2011. Acuzaţiile au făcut subiectul "unei investigaţii atente şi amănunţite", fiind în fapt "complet nefondate", potrivit băncii.

Investigaţia a arătat că afirmaţiile privind presupusele practici incorecte vin din partea unor persoane care nu au avut informaţii directe despre aspecte-cheie, potrivit reprezentanţilor insttiuţiei de credit. Deutsche a promis să "continue să coopereze fără rezerve cu investigaţia comisiei pentru bursă şi valori mobiliare din SUA".

Sesizările au fost depuse, fără legături între ele, în momente diferite în 2010 şi 2011. Toţi cei trei angajaţi au petrecut mai multe ore cu anchetatori ai comisiei pentru bursă şi au furnizat documente intrne ale băncii în timpul mai multor întâlniri, au afirmat surse apropiate situaţiei.

Doi dintre foştii angajaţi au afirmat că au fost împinşi să părăsească banca, după ce şi-au raportat superiorilor îngrijorarea.

Unul dintre aceştia, Eric Ben-Artzi, fost manager de risc la Deutsche Bank, a fost concediat la trei zile după ce a deupus sesizarea la comisia pentru bursă. Într-o plângere separată la Departamenttul Muncii din SUA, Ben-Artzi a acuzat că a fost concediat din cauza dezvăluirii practicilor băncii.

Matthew Simpson, un trader senior la Deutsche a părăsit banca după ce a depus propria sesizare. Simpson a refuzat să comenteze. Deutsche Bank i-a plătit acestuia 900.000 de dolari pentru a încheia amiabil un proces. Reuters a scris în iunie 2011 că Simpson şi-a exprimat îngrijorarea privind evaluarea incorectă a portofoliilor de derivate.

Al treilea angajat care a depus sesizare a lucrat la divizia de administrare a riscului din cadrul Deutsche Bank. Acesta a părăsit voluntar banca.

Deutsche Bank a angajat un fost adjunct al procuroului general, William Johnson, la momentul respectiv angajat la firma de avocatură Fried Frank, pentru a derula o anchetă, în prezent închisă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici