Deutsche Bank: Creditele neperformante vor continua să crească puternic în România

Portofoliile de credite neperformante vor continua să crească puternic în România şi Bulgaria, întrucât cele două state au rămas în urma ţărilor din regiune în privinţa recuperării din recesiunea economică, potrivit unei analize a grupului financiar Deutsche Bank.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Deutsche Bank: Creditele neperformante vor continua să crească puternic în România

Deutsche Bank: Creditele neperformante vor continua să crească puternic în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe ansamblul Europei Centrale şi de Est, portofoliile de credite neperfomante s-au apropiat de valorile maxime anticipate, urmând să înregistreze o creştere uşoară în perioada următoare, din cauza situaţiei economice dificile şi a avansului şomajului, se arată în raport.

Specialiştii Deutsche Bank consideră că provizioanele se află în prezent la niveluri confortabile, excepţie făcând Ucraina, Lituania şi Rusia.

În pofida recuperării economice a regiunii, grupul german se aşteaptă în continuare la declinul creditării. Disponibilitatea finanţării externe şi evoluţia împrumuturilor neperformante vor fi factori importanţi pentru avansul creditării în următoarele luni.

În cazul extinderii crizei din Grecia, România are un grad redus de expunere, mediu pe sectorul bancar şi scăzut pe economie reală şi ieşiri de capital, consideră Deutsche Bank.

Astfel, România se încadrează, alături de Albania, în categoria a doua de risc (de 5-15% din PIB) în privinţa sectorului bancar. Cea mai dificilă situaţie o au Bulgaria, Macedonia şi Serbia, toate cu risc ridicat (15-25%), în timp ce majoritatea statelor din Europa centrală şi de Est se regăsesc în ultima grupă (mai puţin de 5%).

În privinţa impactului asupra economiei reale, doar Albania, Bulgaria şi Macedonia au o expunere de 5-15% pe sectorul exporturilor. Restul statelor, inclusiv România, au o vulnerabilitate scăzută, consideră specialiştii Deutsche Bank.

Ungaria prezintă cel mai mare risc legat de ieşiri de capital cauzate de criza din Grecia, investiţiile de portofoliu în această situaţie reprezentând 15-25% din PIB. Categoria a doua include Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Polonia şi Slovacia, iar ultima Albania, Kazahstan, Letonia, Macedonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici