Deutsche Bank şi Commerzbank au confirmat: Discută despre fuziunea celor două instituţii bancare

Deutsche Bank şi Commerzbank au confirmat, duminică, pentru prima dată că discută despre o eventuală fuziune, indicând că eforturile de a combina cei mai mari doi creditori din Germania câştigă teren, transmit Bloomberg şi site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Deutsche Bank şi Commerzbank au confirmat: Discută despre fuziunea celor două instituţii bancare

Deutsche Bank şi Commerzbank au confirmat: Discută despre fuziunea celor două instituţii bancare

Deutsche Bank a confirmat că „este implicat” în discuţii cu Commerzbank, deoarece încearcă să stimuleze creşterea şi rentabilitatea. Bloomberg a fost prima publicaţie care a scris că, duminică, consiliile celor două bănci se vor întâlni fiecare în cursul acestei zile, pentru a aproba discuţiile oficiale despre fuziune, după ce Guvernul german, prin ministrul de Finanţe, a semnalat că nu va împiedica reducerea locurilor de muncă şi reducerea costurilor.

„În lumina oportunităţilor care au apărut, consiliul de administraţie al Deutsche Bank a decis să revizuiască opţiunile strategice”, a scrie într-un comunicat de presă al Deutsche, emis duminică şi citat de Reuters. Commerzbank a declarat că rezultatul discuţiilor din Consiliul de Administraţie a fost „deschis”.

În plus, în cursul acestei săptămâni, ministrul Finanţelor din Germania, Olaf Scholz, a confirmat că s-au purtat discuţii pentru această fuziune.

Deutsche Bank a subliniat, duminică, că, în acest stadiu, nu există nicio certitudine că va avea loc o tranzacţie.

Decizia duce cele două băncile germane cu un pas mai aproape de o tranzacţie istorică care ar crea cel de-al patrulea cel mai mare creditor al Europei, ca active şi ar putea ajuta la oprirea potenţialilor peţitori. Valoarea activelor Deutsche Bank era, la finele anului trecut, de 1.348 de miliarde de euro, iar a Commerzbank, care este deţinută în bună parte de statul german - o participaţie de peste 15%, din cauza crizei, de 462 de miliarde de euro.

În schimb, sindicatul angajaţilor Deutsche Bank se opune tranzacţiei, deoarece se estimează că doar din partea acestei bănci vor fi concediate 30.000 de persoane în urma tranzacţiei. Deutsche Bank avea 91.700 angajaţi, la finele anului trecut şi Commerzbank 49.000 de angajaţi.

În plus, anunţul privind fuziunea confirmă luni de speculaţii şi discuţiile din spatele cortinei cu Guvernul german despre cele mai bune modalităţi de a stabiliza cei mai mari creditori listaţi din Germania, care se chinuie să revină la o creştere a veniturilor după reduceri puternice ale unităţile lor de investiţii bancare şi se confruntă acum cu o încetinire economică. Primele discuţii despre o fuziune au avut loc în 2016, dar au fost oprite, deoarece fiecare bancă s-a concetrat pe propria restructurare.

Ministerul de Finanţe este în favoarea fuziunii, deoarece Germania şi-ar asigura astfel un creditor cu o acoperire globală, ceea ce ajută economia acestei ţări care este bazată pe export, au spus oamenii familiarizaţi cu tranzacţia. În plus, fondul american Cerberus, care este un acţionar important în ambele bănci, este în favoarea acestei tranzacţii, în ciuda faptului că alţi acţionari se împotrivesc, susţin persoanele consultate de Reuters.

În schimb, deşi nu este clar încă modul în care o fuziune ar fi structurată, Deutsche Bank ar trebui să obţină aproximativ 8 miliarde de euro pentru a face tranzacţia, estimează analiştii. Suma poate fi obţinută de la acţionari sau prin vânzări de operaţiuni cum ar fi activitatea de administrare a activelor, Grupul DWS, de care s-a arătat interesat asiguratorul german Allianz SE. Allianz SE explorează posibilitatea de a combina DWS cu propriul său braţ de administrare a activelor, potrivit surselor Bloomberg.

De altfel, fuziunea a devenit tot mai importantă pentru Deutsche Bank, care nu şi-a revenit după criza din 2008, anul trecut fiind primul an în care a obţinut profit în toate cele patru trimestre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici