Deutsche Bank şi Goldman Sachs, acuzate dur de Senatul SUA pentru contribuţia la criza creditelor

Deutsche Bank şi Goldman Sachs au fost acuzate dur într-un raport al Senatului american pentru contribuţia la criza creditelor imobiliare, care cere investigaţii din partea Departamentului Justiţiei şi Comisiei americane pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC).

Urmărește
5 afișări

Preşedintele comisiei senatoriale care a anchetat cauzele crizei financiare, Carl Levin, a declarat că Goldman Sachs a înşelat clienţii şi Congresul în privinţa plasamentelor băncii în instrumente financiare legate de piaţa imobiliară, relatează Bloomberg.

Levin vrea ca Departamentul de Justiţie şi SEC să analizeze dacă Goldman a încălcat legea prin inducerea în eroare a clienţilor care au cumpărat titluri garantate prin ipoteci.

El a susţinut că procuratura federală ar fi trebui să analizeze dacă trebuie să aducă acuzaţii de sperjur directorului general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, şi altor foşti sau actuali angajaţi ai băncii, care au făcut depoziţii în Congres anul trecut.

Levin a arătat că aceştia au negat sub jurământ că Goldman Sachs a făcut plasamente financiare legate de piaţa financiară exclusiv pentru profitul propriu, declaraţii care au fost nereale.

Raportul a criticat Goldman Sachs, Deutsche Bank, fosta bancă Washington Mutual Bank, Biroul pentru Supraveghere Financiară, precum şi agenţiile de rating Moody’s şi Standard&Poor’s.

În cazul Deutsche Bank, peste 120 de documente atestă cum a contribuit instituţia financiară la criza creditelor ipotecare, potrivit Reuters.

Levin a declarat că raportul va fi înaintat Departamentului Justiţiei şi SEC.

Un purtător de cuvânt al comisiei a declarat că detaliile nu vor fi făcute publice.

În lipsa unor informaţii detaliate, analiştii nu sunt siguri în privinţa implicaţiilor.

"Nu este bine pentru imaginea lor să fie în centrul atenţiei, în acest context", a declarat Wolfgang Gerke, profesor de finanţe la Bavarian Financial Center.

Documentele arată cum Deutsche Bank a contribuit la crearea unui pachet de instrumente financiare garantate prin ipoteci în valoare de 1,1 miliarde de dolari, numit Gemstone 7, format din active de slabă calitate calificate de directorul său financiar drept "o porcărie" şi pe care banca le-a vândut înainte de prăbuşirea pieţei.

Deutsche Bank a pierdut 4,5 miliarde de dolari când s-a prăbuşit piaţa, dar pierderile ar fi fost mai mari dacă nu ar fi vândut instrumentele financiare precum Gemstone, se arată în raport.

Potrivit Deutsche Bank, la nivelul băncii au existat opinii divergente referitoare la piaţa imobiliară americană. Totuşi, punctele de vedere ale băncii au fost comunicate pieţei.

Raportul Senatului SUA face 19 recomandări de reformă, pe lângă schimbările care au fost efectuate prin reforma reglementărilor din 2010.

La ora 11:41 GMT, acţiunile Deutsche Bank erau în scădere cu 3%, la 41,4 euro pe unitate, aceasta fiind cea mai slabă performanţă la nivelul principalului indice german, care era în declin cu 0,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici