Deutsche Telekom începe să scadă şi în Germania, după Grecia şi România

Condiţiile dificile cu care se confruntă Deutsche Telekom pe pieţe precum Grecia şi România ar putea fi mai greu de gestionat în contextul scăderii vânzărilor din Germania, cauzată de concurenţa tot mai dură.

Urmărește
283 afișări
Imaginea articolului Deutsche Telekom începe să scadă şi în Germania, după Grecia şi România

Deutsche Telekom începe să scadă şi în Germania, după Grecia şi România (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cel mai mare operator telecom din Europa se bazează în mod tradiţional pe afacerile solide din Germania, unde economia s-a dovedit mai puţin vulnerabilă la criza datoriilor de stat, în timp ce operaţiunile din Europa de Est şi SUA (T-Mobile USA) pierd clienţi, potrivit unei analize Bloomberg.

În prezent, chiar şi operaţiunile de internet în bandă largă (broadband) şi televiziune prin cablu şi prin satelit, folosite pentru a recupera vânzările pierdute pe segmentul telefoniei fixe, înregistrează scăderi în Germania, iar Deutsche Telekom ar putea fi nevoit să reducă preţurile pentru a-şi păstra cota de piaţă, apreciază analiştii contactaţi de Bloomberg.

Analiştii estimează că veniturile grupului în Germania au scăzut în trimestrul al treilea cu 4,9%, la 6 miliarde euro, după un declin de 3,4% în trimestrul doi, când operaţiunile de pe piaţa autohtonă au generat 55% din încasările Deutsche Telekom.

Vânzările grupului pe piaţa germană sunt în scădere de trei trimestre consecutive.

"La un moment dat, această scădere trebuie să ia sfârşit", comentează un analist al Fairesearch GmbH.

Acţiunile Deutsche Telekom sunt în scădere la Frankfurt cu peste 2%, capitalizarea companiei fiind de circa 38 miliarde euro.

Divizia germană a grupului, condusă de Niek Jan van Damme, se concentrează pe reduceri de costuri, reuşind astfel o marjă record de 40,7% a profitului EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi aportizare) faţă de vânzări în trimestrul al doilea.

Surse apropiate situaţiei au declarat luna trecută că grupul vrea să consolideze sistemele IT într-o singură divizie, obţinând astfel noi reduceri de costuri dincolo de planul de economii de 4,2 miliarde euro derulat în perioada 2010-2012.

Astfel, creşterea marjei EBITDA peste nivelurile actuale s-ar putea dovedi dificilă dincolo de aceste reduceri de costuri, consideră un alt analist.

Analiştii estimează că profitul EBITDA ajustat al grupului a scăzut în trimestrul al treilea cu 3,9%, la 3,8 miliarde euro, în timp ce vânzările grupului excluzând divizia din SUA ar fi coborât cu 3,5%.

Deşi economia germană a rezistat mai bine crizei decât Franţa, Spania sau Italia, creşterea pare că a început să încetinească, ultimele date indicând un uşor avans al şomajului şi scăderea încrederii din mediul de afaceri.

Deutsche Telekom deţine 40% din acţiunile grupului elen OTE şi are dreptul de preempţiune asupra participaţiei de 10% din titluri aflată încă în proprietatea statului elen, dacă guvernul de la Atena ar decide să vândă pachetul. Oficialii grupului refuză să confirme dacă vor să majoreze participaţia la OTE. Acordul de privatizare încheiat cu statul elen conferă Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului şi de a desemna directorul general.

În România, OTE este acţionar majoritar la Romtelecom şi deţine Cosmote, al treilea operator de telefonie mobilă de pe piaţă, şi lanţul de magazine Germanos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici