Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima poate dura 30 de ani şi ar costa peste 12 miliarde dolari

Dezactivarea reactoarelor de la centrala nucleară niponă de la Fukushima, avariate după cutremurul de la 11 martie, ar putea dura 30 de ani şi ar costa compania Tokyo Electric Power Co (Tepco) peste 1.000 miliarde yeni (12 miliarde dolari), potrivit specialiştilor citaţi de Bloomberg.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima poate dura 30 de ani şi ar costa peste 12 miliarde dolari

Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima poate dura 30 de ani şi ar costa peste 12 miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Patru din cele şase reactoare au devenit inutilizabile după ce au fost răcite cu apă din mare, în urma opririi sistemului de răcire cauzată de cutremurul şi tsunami-ul de la 11 martie.

Reactoarele trebuie dezactivate, a anunţat, miercuri, preşedintele Tepco, Tsunehisa Katsumata, fără a putea oferi un interval de timp.

Toate reactoarele, inclusiv 5 şi 6, vor fi închise, iar guvernul nu exclude acoperirea centralei cu un înveliş de beton, a transmis reporterilor un reprezentant al cancelariei premierului nipon.

"Lipsa susţinerii publice ar putea forţa scoaterea din uz a tuturor celor şase reactoare, însă Tepco va încerca să păstreze două dacă poate obţine susţinere din partea opiniei publice, situaţie puţin probabilă", a declarat Daniel Aldrich, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Purdue din Indiana, SUA.

Reactoarele avariate trebuie demolate după răcire, iar materialele radioactive trebuie depozitate în condiţii speciale, a afirmat Tomoko Murakami, cercetător în domeniul nuclear la Institutul pentru Economia Energiei din Japonia. Scoaterea acestora din uz ar putea dura până la trei decenii, estimează Murakami, în baza singurei tentative de până acum a Japoniei de a dezactiva un reactor comercial.

Japan Atomic Power Co a început procesul de dezactivare a unui reactor la centrala Tokai de lângă Tokio în 1998, după 32 de ani de funcţionare, iar procesul se va încheia în martie 2021, costurile fiind estimate la 88,5 miliarde de yeni.

Costurile la Fukushima ar putea depăşi 1.000 de miliarde de yeni, a adăugat cercetătorul, care a fost implicat în dezactivarea centralei Tokai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici