Dezvăluire din prospectul Hidroelectrica: Timp de 11 ani compania statului nu a avut contract de concesiune perfect legal pentru operarea hidrocentralelor

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al României, şi companie care pe 23 iunie 2023 a început o ofertă de listare prin care Fondul Proprietatea vinde 17,3% sau chiar integral deţinerea de 20% în funcţie de interesul investitorilor, arată în prospectul de listare că şi-a desfăşurat activitatea în baza unui contract de concesiun care este posibil să nu fi fost în vigoare timp de 11 an, scrie ZF.

Urmărește
240 afișări
Imaginea articolului Dezvăluire din prospectul Hidroelectrica: Timp de 11 ani compania statului nu a avut contract de concesiune perfect legal pentru operarea hidrocentralelor

“Societatea este beneficiarul contractului de concesiune nr. 171 din 27 decembrie 2004 („Contractul de Concesiune”) privind exploatarea hidrocentralelor acesteia, încheiat între Ministerul Economiei şi Comerţului, în calitate de concedent, şi Societate, în calitate de concesionar”, se arată la pagina 42 din prospectul de 435 de pagini publicat joi noapte.

Potrivit legislaţiei în domeniul energiei în vigoare la momentul semnării Contractului de Concesiune, acesta trebuia publicat de minister în Monitorul Oficial.

“Deşi a fost semnat în 2004, Contractul de Concesiune a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, abia la data de 30 aprilie 2015, adică la 11 ani de la încheierea acestuia; prin urmare, există riscul ca Contractul de Concesiune să nu fi fost în vigoare în acest interval de timp”.

Din informaţiile deţinute de Societate, nici contractele de concesiune ale unora dintre societăţile de distribuţie a energiei electrice din România nu au fost publicate în Monitorul Oficial.

“Respectiva prevedere legală care impunea publicarea în Monitorul Oficial nu menţiona nicio sancţiune specifică şi a fost abrogată în 2012. Deşi termenul de prescripţie extinctivă ar putea fi folosit cu succes ca mijloc de apărare, dacă drepturile Societăţii în temeiul Contractului de Concesiune sunt contestate pe motiv că au fost exercitate în baza unui contract care nu era încă în vigoare, acest lucru ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra activităţii, rezultatelor operaţiunilor, situaţiei financiare sau perspectivelor Grupului aferente perioadei anterioare acestei publicări”.

Societatea este beneficiarul Contractului de Concesiune nr. 171 din 27 decembrie 2004, încheiat între Minister, în calitate de concedent, şi Societate, în calitate de concesionar. Contractul de Concesiune a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 2077 din 8 decembrie 2004 şi a fost modificat prin trei acte adiţionale la datele de 26 septembrie 2013, 3 iunie 2015 şi 23 februarie 2016.

Obiectul Contractului de Concesiune este concesionarea (i) bunurilor proprietate publică a statului din domeniul producţiei de energie electrică în centrale hidroelectrice, respectiv lacuri de acumulare şi barajele acestora, diguri, ecluze, potenţialul hidroenergetic amenajat şi în curs de amenajare şi (ii) terenurile pe care se găsesc acestea, în scopul exploatării, reabilitării, modernizării, retehnologizării, precum şi construirii de noi centrale hidroelectrice conform programelor de investiţii.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici