- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dezvoltatorii au vândut circa 1.000 de locuinţe anul trecut, mai puţine cu 23% faţă de 2009
Dezvoltatorii imobiliari au vândut anul trecut în România circa 1.000 de locuinţe noi, cu 23% sub vânzările din 2009, în condiţiile în care în 2010 au fost livrate cu aproape 40% mai puţine unităţi decât în anul anterior, potrivit unei analize realizate de Colliers.
"Înainte de criză, vânzările anuale au crescut până la 7.000 de locuinţe. În 2009, vânzările au scăzut la 1.300 de unităţi, iar în 2010 a urmat altă diminuare, până la 1.000 de locuinţe. Această evoluţie a fost răspunsul direct la încrederea scăzută în economie şi la mările de austeritate luate de Guvern în luna mai din 2010", se arată în cel mai recent studiu de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară.
Realizatorii studiului arată că în 2010 atenţia cumpărătorilor a fost îndreptată spre locuinţe la preţuri mici, fără să ia în calcul calitatea produselor.
Stocul de locuinţe noi a crescut la 15.000 de unităţi, din care 3.900 livrate anul trecut, distribuite egal în cele două semestre.
"Comparativ cu numărul record de finalizări din 2009 (6.100 de unităţi), piaţa a înregistrat anul trecut o contracţie cu 36%", se menţionează în raport.
La finele anului 2010, pe piaţa rezidenţială nouă erau disponibile 4.500 de locuinţe în 35 de proiecte finalizate sau aproape de finalizate.
"Numărul de apartamente livrate şi nevândute a continuat să crească în 2010, ajungând la 3.800 de unităţi la sfârşitul anului. Creşterea stocului a fost dispusă disproporţional pe parcursul anului trecut. În prima parte a anului, stocul de apartamente nevândute a crescut cu 1.200 de unităţi, iar a doua parte din 2010 doar 500 de locuinţe s-au adăugat la stocul disponibil şi nevândut", precizează sursa citată.
Oferta este dominată mai ales de dezvoltări de clasă inferioară, acest segment reprezentând 53% din unităţile disponibile la vânzare.
"Ultimii doi ani au oferit oportunităţi importante proiectelor care se adresează populaţiei cu venituri reduse. Chiar dacă piaţa a fost afectată sever de criza financiară, dezvoltatorii care deţineau proiecte cu preţuri mici au putut să se adapteze mai repede cererii. Astfel, analizele noastre arată că în 2010 în jur de 67% din numărul total al vânzărilor de pe piaţă au fost realizate de persoane cu venituri reduse. Programul «Prima Casă» a fost un catalizator pentru această categorie de clienţi", se mai arată în studiu.
În ceea ce priveşte dezvoltatorii, în ultimii doi ani doar cei independenţi financiar au rămas activi şi au finalizat proiectele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
-
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO