Diaconescu: SUA sprijină proiectul Nabucco
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, că în timpul vizitei la Washington a primit asigurări că SUA sprijină proiectele energetice de interes pentru România, cum sunt Nabucco şi terminalul de gaz lichefiat de la Constanţa.
Diaconescu: SUA sprijină proiectul Nabucco
De asemenea, ministrul a spus că vizita la Atlantic Council i-a prilejuit anunţarea organizării la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie, a conferinţei dedicate cooperării în domeniul energetic în zona Mării Negre, sub egida acestei organizaţii.
Nabucco este un proiect evaluat la peste zece miliarde dolari, sprijinit de Uniunea Europeană şi SUA, care vizează legarea zonei centrale a Asiei, bogată în gaze naturale, de Europa. Gazoductul, cu o lungime de 3.300 de kilometri, va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, România, Ungaria şi Austria, ocolind Rusia şi Ucraina. Inaugurarea a fost programată pentru 2014, dar principala sursă de gaze, situată în Azerbaidjan, ar putea deveni accesibilă doar din 2016.
Importanţa proiectului a fost subliniată de disputa dintre autorităţile de la Kiev şi cele din Rusia legată de preţul gazelor naturale, în urma căreia au fost stopate timp de două săptămâni, în ianuarie, livrările de gaze ruseşti către Europa, via Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
-
Analiză: Obligaţia de a colecta textile a luat România „prin surprindere“
-
Războiul din Ucraina, ziua 1057. Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Bloomberg: UE ia în considerare interzicerea GNL şi aluminiului rusesc
Un pas important în dezvoltarea gazoductului a fost făcut pe 8 mai, cu ocazia unei reuniuni a reprezentanţilor statelor implicate în proiectul Nabucco, organizată la Praga, unde Uniunea Europeană, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, şi Egipt au hotărât să semneze un acord interguvernamental, înainte de iunie 2009, pentru construirea conductei.
În schimb, trei state - Uzbekistan, Kazahstan şi Turkmenistan - au refuzat să semneze o declaraţie prin care s-ar fi angajat să susţină politic proiectul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO