- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.12.2019, 13:29)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Digitalizarea economiei în România, o provocare a următorului deceniu
Discrepanţa dintre evoluţia favorabilă a sectorului IT&C din România, comparativ cu ţările din UE, şi nivelul redus al indicelui economiei digitale reprezintă o provocare pe care economia internă va trebui să o adreseze în ciclul economic următor, arată o analiză a Băncii Transilvania.
Urmărește
534 afișări
Digitalizarea economiei în România, o provocare a următorului deceniu
Principala cauză a acestui decalaj este reprezentată de faptul că cea mai mare parte a valorii adăugate brute din IT&C este exportată şi nu încorporată în economia internă.
În acest context, subliniem faptul că pentru continuitatea proceselor de creştere economică, dezvoltare şi convergenţă europeană România (atât sectorul public, cât şi sectorul privat) va trebui să încorporeze din ce în ce mai mult roadele Revoluţiei Digitale.
Pierderea trenului digitalizării într-un context în care România dispune de un sector IT&C competitiv în plan global va avea impact nefavorabil pentru dinamica productivităţii şi potenţialului de creştere economică pe termen mediu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Digitalizarea (Revoluţia 4.0) a dominat ciclul economic post-criză, având impact semnificativ atât asupra economiei reale, cât şi în sfera economiei financiare.
Similar cu revoluţiile industriale anterioare digitalizarea generează şocuri de productivitate şi o alocare mai optimă a resurselor.
Încorporarea digitalizării transformă fluxurile de producţie, precum şi atitudinile de consum şi investiţii, contribuind la creşterea gradului de conectivitate, la propagarea imediată a informaţiilor, cu implicaţii inclusiv la nivel de decizii de politică economică.
Totodată, digitalizarea are impact semnificativ pentru procesele de creştere economică, dezvoltare şi convergenţă între ţări.
Nu în ultimul rând, încorporarea mai puternică a Revoluţiei Digitale contribuie la reducerea costurilor de finanţare.
Se evidenţiază diferenţele importante între ţările lumii în ceea ce priveşte procesele de digitalizare, cele mai avansate fiind cele din Asia şi America de Nord. Pe de altă parte, ţările europene sunt mai puţin avansate în materie de digitalizare.
În România IT&C s-a poziţionat în ciclul post-criză pe loc fruntaş în rândul sectoarelor din economie, ponderea acestuia în valoarea adăugată brută totală situându-se la aproximativ 6% în prezent (peste nivelurile înregistrate în Germania (prima economie a Uniunii Europene) (4.6%) şi ţările Grupului Visegrad (4.3% în Polonia, 4.7% în Slovacia, 5% în Ungaria şi 5.5% în Cehia).
În perioada 2011-2018 valoarea adăugată brută în IT&C a crescut cu un ritm mediu anual de aproximativ 10% în România, dinamică superioară celor înregistrate în Slovacia (3%), Germania (4.7%), Cehia (5.1%), Ungaria (5.3%), Bulgaria (5.9%) şi Polonia (8.3%).
Cu toate acestea, România continuă să se poziţioneze pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte indicele economiei digitale, conform datelor publicate de Comisia Europeană.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe