Dijmărescu: Firmele româneşti ar trebui să grăbească acţiunile de atragere a fondurilor europene
Firmele româneşti ar trebui să grăbească acţiunile de atragere a fondurilor europene, având în vedere că finanţările de la bănci se vor scumpi, în actualul context de criză, a declarat, marţi, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Eugen Dijmărescu.
Dijmărescu: Firmele româneşti ar trebui să grăbească acţiunile de atragere a fondurilor europene (Imagine: Mediafax Foto)
Oficialul BNR a arătat că majoritatea companiilor multinaţionale din România se finanţează direct de pe pieţele societăţilor mamă, dar întreprinderile mici şi mijlocii vor resimţi mai puternic efectele crizei.
"Este evident că IMM-urile se împrumută mai mult de pe piaţa internă decât alte companii din economia reală", a spus Dijmărescu la conferinţa Euromoney privind Europa de Sud-Est, organizată la Salonic.
Dijmărescu consideră că IMM-urile trebuie sprijinite de autorităţi prin diferite forme, aceasta fiind o preocupare la nivelul tuturor statelor din UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Pe de altă parte, viceguvernatorul BNR îndeamnă băncile la o atitudine proactivă faţă de fondurile de garantare a creditelor, un instrument care ar putea fi utilizat mai frecvent în următoarea perioadă.
La rândul său, preşedintele BancPost, Mihai Bogza, spune că dincolo de criza temporară de lichiditate, sistemul bancar ar putea risca intrarea într-un cerc vicios de neperformanţă dacă stopează creditarea, mai ales către firme.
"Stoparea creditării ar putea împinge la recesiune, cu efecte în lanţ asupra capacităţii de rambursare a creditelor atrase atât de firme, cât şi de populaţie, prin creşterea ratei somajului", a explicat Bogza.
Viceguvernatorul BNR şi preşedintele Bancpost sunt de părere că principalul suport pe care statul poate să-l ofere în aceste momente mediului de afaceri privat îl reprezintă investiţiile substanţiale în dezvoltarea infrastructurii.
"Acum nu mai este o chestiune de decizie politică, ci o cerere generalizată din partea tuturor investitorilor", a spus Dijmărescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO