Datele colectate de firma de informaţii despre mărfuri Kpler şi analizate de POLITICO arată că, în primele 15 zile ale anului 2025, cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au importat 837.300 de tone de gaze naturale lichefiate din Rusia.
Aceasta marchează un nivel record, în creştere faţă de cele 760 100 de tone aduse în aceeaşi perioadă a anului trecut, alimentând îngrijorările că ţările occidentale nu fac suficient pentru a bloca sursele de venit ruseşti, în timp ce războiul Moscovei intră în al patrulea an.
Cifrele vin după ce un acord istoric care permite Rusiei să pompeze gaz către UE prin conductele care traversează Ucraina
a expirat la 1 ianuarie, Kievul declarând că nu va negocia o prelungire.
Dar întreruperea nu a redus apetitul mai larg al Europei pentru gazul rusesc. Potrivit lui Charles Costerousse, senior LNG analyst la Kpler, există o furtună perfectă de factori care explică această situaţie.
„A existat o perioadă rece începând cu a doua jumătate a lunii decembrie; producţia de energie eoliană nu a fost la cel mai înalt nivel”, a spus el. „Aşadar, există un apetit pentru a menţine aceste volume în flux”.
Acesta a adăugat că 95 până la 96% din GNL rusesc care ajunge în Europa provine de la uzina Yamal, o instalaţie vastă din nordul îngheţat al Siberiei.
„Majoritatea acestor volume sunt contracte pe termen lung”, a spus el.
Anna-Kaisa Itkonen, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că eforturile de a elimina cota Moscovei din importurile de cărbune, petrol şi gaze au „rupt deja controlul Rusiei asupra sistemului energetic al Europei”.
„Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate semnificative, energia rusă - în special gazul - este încă prezentă în UE, iar importurile de gaze din Rusia au crescut în 2024, inclusiv importurile de GNL. Acest lucru dă naştere la îngrijorări serioase”, a recunoscut ea, menţionând planurile Comisiei de a elabora o «foaie de parcurs» pentru a pune capăt importurilor de energie rusească, care este aşteptată la sfârşitul lunii februarie.
În mod separat, 10 ţări din UE solicită blocului să sancţioneze GNL-ul rusesc, care a fost cumpărat în cantităţi mari după ce Moscova a început să oprească livrările prin conducte, în încercarea de a arma fluxurile de combustibili fosili după începerea războiului său la scară largă împotriva Ucrainei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.