Mircea Geoană a ţinut să spună că, în urma aplicării impozitului forfetar, peste 10.000 de firme şi-au închis porţile pe piaţa externă.
Traian Băsescu a replicat: „Eu m-am documentat şi aş vrea să ştiu ce pieţe de export au scăzut? Unde?”, Mircea Geoană răspunzând: „Pe pieţele occidentale”.
„Care, că Occidentul e mare?”, a replicat imediat Traian Băsescu.
Prezentând elementele politicii economice, Mircea Geoană a vorbit despre relansarea creditării, despre eliminarea impozitului forfetar, în urma discuţiei cu FMI.
„Avem obligaţia să salvăm sectorul privat, nu să îl îngropăm”, a mai spus Geoană, vorbind despre o „luptă energică pentru salvarea locurilor de muncă”.
„Preferinţa mea este să reducem contribuţiile de asigurări sociale, care sufocă şi angajatul şi angajatorul, şi să avem investiţii în agricultură”, a mai spus Geoană, adăugând că va opţiunea sa este pentru o bugetare multianuală, pe marele axe ale economiei.
„Locuri de muncă, locuri de muncă, locuri de muncă!”, a concluzionat Geoană.
Traian Băsescu a declarat că politica economică trebuie să intre şi mai puternic în mediul rural.
„Avem 8 miliarde de euro la dispoziţie de la UE pentru dezvoltarea rurală, parte din aceşti bani trebuie folosiţi pentru crearea de locuri de muncă prin înfiinţarea de IMM-uri, în care să lucreze tineri şi femei”, a spus Băsescu, precizând că un studiu al unei comisii prezidenţiale arată că femeile din mediul rural reprezintă „cea mai oropsită” categorie socială.
Băsescu a mai spus că acordul cu FMI, cu care a fost de acord şi PSD la momentul încheierii acestuia, reprezintă „baza ieşirii din criză”.
Mircea Geoană a replicat că nu este de acord cu această idee, acordul cu FMI fiind doar pentru minima finanţare a sistemului bugetar şi arătând că România are cel mai prost program anticriză din Europa, un institut dând cea mai mică notă programului lui Emil Boc.
„Cine a pus această notă?”, a întrebat Băsescu.
„Un institut prestigios. Dacă citiţi Ziarul Financiar o să vedeţi”, a răspuns Geoană.