Diosi: OTP nu are în plan preluarea unei bănci mai mici în Romania

OTP Bank nu are în plan achiziţia unei bănci mai mici în România, a declarat Laszlo Diosi, directorul general al subsidiarei băncii ungare în România, menţionând totodată că dacă ar fi locul acţionarilor băncilor elene nu ar vinde subsidiarele din România pentru că este "un loc în care se fac bani".

Urmărește
5 afișări

"Suntem interesaţi să cumpărăm orice. Dacă aş fi o banca grecească nu mi-aş vinde subsidiarele. Pentru noi, să cumpărăm o bancă mică nu este o soluţie", a spus Diosi, întrebat dacă OTP ar putea să cumpere chiar una dintre subsidiarele băncilor greceşti din România.

Diosi a arătat că strategia OTP Bank vizează extinderea şi în alte ţări precum Croaţia, Rusia şi Slovacia.

Potrivit unor surse, OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, cu active de circa 37 miliarde de euro, este interesată de preluarea sucursalei RBS din România. Directorul general al RBS România, Johan Gabriels, a declarat în luna mai că că multe bănci s-au arătat interesate să cumpere subsidiara din România a RBS, însă nu există nicio ofertă de preţ concretă înaintată.

OTP Bank România ocupa la finele anului trecut locul 17 în topul băncilor, cu o cotă de piaţă de 1,16% şi o valoare a activelor de 3,9 miliarde lei. RBS România deţinea active de 6,15 miliarde de lei, ocupând locul 13 din sistem, cu o pondere de 1,8%.

Vorbind despre subsidiarele băncilor greceşti, directorul general al OTP Bank România a arătat că acestea sunt foarte bine capitalizate şi supravegheate de către BNR.

"Dacă aş fi o bancă grecească, aş fi foarte mulţumit cu operaţiunile din România, pentru că este un loc în care se fac bani", a afirmat Diosi.

Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şi EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se află printre cele mai mari zece bănci din România. Alpha Bank deţinea la finele anului trecut 6,24% din totalul activelor din sistemul bancar, iar Bancpost ocupa 3,94% din piaţă.

În piaţă mai activează trei instituţii de credit mai mici, respectiv Banca Românească (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank şi Emporiki (deţinută de Credit Agricole).

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat în 16 iunie că banca centrală a luat măsuri preventive, de monitorizare atentă a subsidiarelor băncilor elene, care raportează săptămânal situaţiile financiare.

Oficialul băncii centrale a arătat că băncile elene sunt bine capitalizate în prezent, cu o rată a solvabilităţii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.

Banca japoneză Nomura a prezentat recent un raport în care face mai multe scenarii posibile în ceea ce priveşte consecinţele crizei din Grecia pentru România şi Bulgaria. Într-un scenariu se spune că băncile elene ar putea opta pentru respectiv retragerea sprijinului acordat subsidiarelor şi intrarea acestora în default (incapacitate de plată), caz în care BERD şi guvernele din România şi Bulgaria ar fi nevoite să intervină şi să naţionalizeze instituţiile de credit sau să le consolideze în România pentru a absorbi operaţiunile.

Grupul ungar OTP este prezent în România prin intermediul OTP Bank România, OTP Fond de Pensii, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici