Directiva de utilizare doar a sistemelor de iluminat nepoluante, aplicată din 2017 - FOTO

Guvernul va decide ca Directiva UE privind utilizarea doar a sistemelor de iluminat nepoluante să fie aplicată de România din 2017 şi nu din 2022, dată până la care a fost amânată iniţial, la solicitarea înaintată, joi, premierului Victor Ponta de către conducerea Electromagnetica Bucureşti (ELMA).

Urmărește
642 afișări
Imaginea articolului Directiva de utilizare doar a sistemelor de iluminat nepoluante, aplicată din 2017 - FOTO

Directiva de utilizare doar a sistemelor de iluminat nepoluante, aplicată din 2017 (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Solicitarea i-a fost înaintată premierului în timpul vizitei la sediul companiei ale cărei principale activităţi sunt furnizarea de energie electrică şi producţia de energie în cele zece microhidrocentrale pe care le deţine, precum şi producţia de corpuri de iluminat şi de echipamente de distribuţie şi măsurare a energiei.

Astfel, directorii companiei i-au cerut premierului să dispună ca Ministerul Mediului să revină asupra deciziei de prelungire cu încă cinci ani a permisiunii de comercializare pe piaţă a altor elemente de iluminat (cu mercur, ioduri metalice) decât cele cu LED sau termice (halogen), astfel încât Directiva UE privind eliminarea corpurilor de iluminat cu caracter poluant, cum ar fi becurile cu halogenuri metalice, şi folosirea numai a sistemului LED, nepoluant şi economicos, să fie aplicată din 2017.

Ei au arătat că în România nu sunt producători de becuri poluante, ci doar de LED, dar că, cu toate acestea, intrarea în vigoare a Directivei a fost amânată.

Premierul a promis că va lua în calcul solicitarea acestora.

"Probabil că nu doar noi avem o perioadă prelungită, dar dacă avem în România producători( de becuri LED-n.r.), de ce să nu o facem? Probabil că avem importatori (...) Revenim la 2017 şi vedem cine se supără. Aşa ne dăm seama”, a spus Ponta.

O altă solicitare a companiei a fost ca producătorii români de corpuri de iluminat LED, cu un consum de până la 50% mai mic de electricitate, să fie sprijiniţi de stat prin instalarea acestor echipamente în instituţiile publice.

Directorul coordonator al Electromagnetica, Florea Vlad, a declarat pentru MEDIAFAX că un exemplu elocvent este staţia de metrou Izvor, unde compania a lansat un proiect-pilot de iluminat cu LED, iar consumul de electricitate a scăzut astfel cu 50%.

"Trecerea la noul sistem de iluminat am făcut-o gratuit, în sens demonstrativ. Metroul ar putea folosi sistemul LED în toate staţiile şi ar putea plăti investiţia lunar, din banii rămaşi în urma economisirii consumului de electricitate", a spus Vlad.

Premierul Ponta a asigurat că va analiza şi această solicitare, arătând că se poate face mai mult pentru stimularea companiilor româneşti.

"Cu absolut tot ceea ce putem, din punct de vedere al reglementărilor europene, o să vă susţin şi putem să facem mai mult decât am făcut până acum. Instituţiile publice trebuie să facă licitaţii, trebuie să respecte normele europene, dar eu sunt convins că dumneavoastră aveţi cele mai competitive preţuri, e normal să le aveţi. Vorbesc de standard, că aşa, dacă aduci de proastă calitate, sigur că poţi să aduci de undeva din afara Europei - nu spun de unde ca să nu se supere nimeni - dar vorbesc că, la acelaşi standard, eu sunt convins că aveţi preţurile cele mai competitive şi chiar aş vrea să văd că tot ce fac primăriile din România să facă cu produse româneşti", a afirmat Ponta.

La finalul discuţiilor, Ponta a repetat promisiunea că va analiza posibilitatea ca termenul de aplicare a Directivei UE referitoare la corpurile de iluminat să nu mai fie prelungit.

"Cu decizia cu aplicarea Directivei, da, o să revenim la 2017 şi vedem cine strigă, ca să ştim cine avea interesul să mai importăm corpuri de iluminat poluante şi să nu luăm lucruri noi. Aşa ne dăm seama. Dacă nu veneam la dumneavoastră, nu ştiam, că nu le ştiu pe toate, de unde să le ştiu pe toate, dar uite că le-am aflat şi mai stricăm afacerea necurată a cuiva", a conchis Ponta.

Veniturile Electromagnetica Bucureşti au scăzut cu 11% anul trecut, la 397,3 milioane lei (90,1 milioane euro), însă profitul a avansat cu 3%, la aproape 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro).

Compania a consemnat în precedentul exerciţiu financiar venituri de 445,3 milioane lei şi un profit de 15,9 milioane lei.

Acţionarii Electromagnetica sunt Asociaţia Salariaţilor (29,63% din acţiuni), SIF Oltenia (22,11%), SIF Moldova (5%) şi alţi deţinători de titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici