- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Director ANRE: Doar producătorii care intră pe piaţă din 2014 primesc mai puţine certificate verzi
Reducerea numărului de certificate verzi va fi aplicată doar în cazul producătorilor de energie regenerabilă care vor intra pe piaţă din 2014, iar suspendarea acordării unor certificate va fi operată numai în cazul companiilor care produc deja energie alternativă, spune un director din ANRE.
Director ANRE: Doar producătorii care intră pe piaţă din 2014 primesc mai puţine certificate verzi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Propunerea ANRE nu va afecta în niciun fel actualii producători. Proiectul de ordonanţă (elaborat de Ministerul Economiei - n.r.) se referă la situaţia actuală, părerea mea. La anul ANRE va promova hotărârea de guvern şi atunci se va preciza dacă este nevoie şi de rostogolirea certificatelor verzi", a declarat joi într-o conferinţă de presă Marian Mânicuţă, director din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ministerul Economiei propune Guvernului, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, să amâne, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea a câte unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a două certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a sista "creşterea necontrolată" a preţului electricităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Pe de altă parte, ANRE apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate. Această concluzie a rezultat din analiza pieţei de energie regenerabilă din 2012, potrivit ANRE.
Cea mai mare reducere a numărului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsă este propusă de ANRE pentru centralele fotovoltaice, respectiv înjumătăţirea de la 6 la 3 certificate.
Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă, într-un proiect de hotărâre de guvern, scăderea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.
În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 1,3.
Potrivit lui Mânicuţă, efectele celor două proiecte de acte normative nu ar trebui să fie cumulate.
În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.
Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.