- Home
- Economic
- SUCEAVA, (22.02.2016, 17:15)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorul Companiei Naţionale a Uraniului a fost înlocuit din funcţie
Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale a Uraniului a decis înlocuirea din funcţie a directorului general Adrian Posa cu Gelu Mărăcineanu, pe fondul situaţiei generate de posibila închidere a activităţii companiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1105 afișări
Directorul Companiei Naţionale a Uraniului a fost înlocuit din funcţie
Preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din Compania Naţională a Uraniului, Mugurel Huţuleac, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că noul director general al CNU este Gelu Mărăcineanu, care îl înlocuieşte în funcţie pe Adrian Posa.
Adrian Posa preluase conducerea CNU din 10 aprilie 2015 după ce fosta conducere a companiei a fost înlocuită în urma grevei angajaţilor din Sucursala Suceava care administrează singura exploatare activă de uraniu din România, din zăcământul Crucea-Botuşana.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Huţuleac a spus că decizia de înlocuire a lui Posa cu Mărăcineanu fost luată de Consiliul de Administraţie al CNU, iar luni a avut o discuţie cu noul director al companiei. În urma întâlnirii, Mărăcineanu a precizat că urmează să fie adoptat un act normativ prin care CNU va livra producţia către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
"Aceasta ar rezolva o mare parte dintre probleme", a mai declarat liderul sindical.
Sindicatul din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului SA a transmis, recent, o scrisoare Preşedinţiei şi Guvernului arătând că oprirea activităţii va duce la întreruperea alimentării cu materie primă autohtonă a ciclului combustibilului nuclear şi la pierderea independenţei energetice nucleare.
Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu explică în scrisoare că CNU este unicul operator din România care exploatează, prepară minereurile uranifere şi rafinează concentratele tehnice de uraniu, pentru obţinerea pulberii sinterizabile de UO2, materie primă necesară funcţionării grupurilor nuclearo-electrice de la Cernavodă.
În document se subliniază că situaţia companiei, în momentul de faţă, este gravă deoarece cele două contracte care asigură veniturile CNU S.A. nu mai există după ce Societatea Naţională Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu CNU S.A. în data de 29.12.2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016 nu este prevăzută suma necesară.
Astfel, pentru anul 2016, CNU S.A. nu are surse de venituri, ceea ce duce la imposibilitatea desfăşurării activităţii companiei şi implicit închiderea acesteia.
În scrisoare se precizează că CNU S.A. a avut venituri totale aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli aferente anului 2015 de aproximativ 163 milioane lei şi a contribuit la bugetul general consolidat cu aproximativ 74 milioane lei sub diferite forme: impozite şi taxe, contribuţii la fondul de asigurări sociale şi fonduri speciale, TVA, asigurând 1.350 de locuri de muncă.
Totodată, documentul arată că închiderea activităţii CNU SA va duce la sistarea furnizării de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, materie primă utilizată pentru fabricarea combustibilului nuclear folosit la CNE Cernavodă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe