Directorul general al Citigroup a demisionat, provocând o surpriză totală pe Wall Street

Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a demisionat din funcţie şi s-a retras inclusiv din board-ul instituţiei, a anunţat marţi a treia mare bancă americană în funcţie de active, provocând o surpriză totală pe Wall Street, în rândul analiştilor dar şi la Trezoreria SUA.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Directorul general al Citigroup a demisionat, provocând o surpriză totală pe Wall Street

Vikram Pandit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei surse apropiate situaţiei, Pandit ar fi fost obligat să plece în urma unui conflict cu membrii consiliului de administraţie pe tema strategiei băncii, relatează CNBC.

Pandit va fi înlocuit de Mike Corbat, fost director general al Citigroup pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, care lucrează în această bancă de aproape trei decenii.

În urma informaţiei, acţiunile Citigroup au coborât cu până la 3%, dar ulterior au revenit la o creştere uşoară.

"Având în vedere progresele realizate în ultimii câţiva ani, am ajuns la concluzia că este momentul potrivit ca altcineva să preia conducerea Citigroup", a afirmat Pandit într-un comunicat.

Schimbarea şoc la conducerea băncii a avut loc la doar o zi după ce Citigroup a raportat rezultate trimestriale peste aşteptări.

Există totuşi informaţii că Pandit s-a certat cu membrii consiliului de administraţie în legătură cu strategia şi performanţele băncii.

Potrivit Wall Street Journal, board-ul a fost frustrat de performanţele diviziei de clienţi instituţionali, între alte probleme.

"O persoană la nivel înalt mi-a spus că a fost demis noaptea trecută", a declarat Jim Cramer, care conduce o emisiune privind piaţa de capital la CNBC.

Pandit a devenit director general al Citigroup în decembrie 2007, iar prima parte a carierei sale a petrecut-o la Morgan Stanley.

"Respectăm decizia lui Vikram. De la numirea sa la începutul crizei financiare şi până acum, Vikram a restructurat şi a recapitalizat compania, ne-a consolidat brandul internaţional şi a reorientat operaţiunile", a declarat preşedintele board-ului Citigroup, Michael E. O'Neill.

Demisia lui Pandit a luat pe nepregătite pe toţi analiştii financiari. Totodată, CNBC a aflat că nici oficialii Departamentului Trezoreriei SUA nu au ştiut că plecarea lui Pandit ar fi iminentă.

"Este un şoc total. Nimeni nu se aştepta", a spus Cramer, gazda emisiunii "Mad Money" de la CNBC.

Analiştii de pe Wall Street au fost surprinşi de plecarea lui Pandit, după ce acesta a menţinut Citigroup pe linia de plutire în timpul crizei financiare şi a readus-o pe teren ferm.

"Diviziile sunt în stare bună. Nu am avut niciun indiciu că s-ar întâmpla ceva. Era trimestrul în care ar fi trebuit să primească o mărire de salariu, a fost sub mare presiune, dar s-a descurcat", a mai spus Cramer.

Demisia lui Pandit a venit totuşi după o serie de eşecuri de amploare, în acest an. În martie, Rezerva Federală a respins un plan al băncii privind majorarea dividendelor, după ce banca a picat un test de stres, în timp ce Pandit a lăsat să se înţeleagă că planul va fi aprobat.

Luna trecută, Pandit a acceptat un preţ mic pentru participaţia compania de brokeraj Smith Barney, vândută către Morgan Stanley.

In 2007, Pandit l-a înlocuit pe Charles Prince în funcţia de director general, după ce banca a înregistrat pierderi din cauza operaţiunilor cu instrumente financiare garantate prin ipoteci.

Preşedintele şi directorul operaţional John P. Havens a demisionat la rândul său. Havens a declarat că intenţiona să se retragă din funcţie la sfârşitul acestui an dar a decis, având în vedere demisia lui Pandit, să plece acum din companie. Banca nu a dezvăluit cine va fi succesorul lui Havens.

Citigroup a anunţat luni scăderea profitului net în trimestrul al treilea cu 88%, la 468 milioane de dolari, în urma revizuirii în scădere a valorii participaţiei de 49% la Smith Barney.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici