Directorul general Erste: BCR este cea mai mare bancă din România, dar nu şi cea mai bună. Vom creşte eficienţa

Banca Comercială Româna (BCR) este cea mai mare bancă din România, dar nu şi cea mai bună, astfel că grupul Erste va aloca toate resursele pentru a creşte eficienţa, a declarat, vineri, într-o conferinţă cu analiştii, directorul general al grupului Erste, Andreas Treichl.

Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului Directorul general Erste: BCR este cea mai mare bancă din România, dar nu şi cea mai bună. Vom creşte eficienţa

Andreas Treichl (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Suntem cea mai mare bancă din România, dar nu si cea mai bună. Vrem să facem tot posibilul pentru a creşte efienţa foarte curând. Vom dedica toate resursele pentru ca şi într-un climat mai puţin bun să creştem rezultatele. Vrem sa devenim şi cea mai bună bancă. Acesta este obiectivul nostru", a spus Treichl.

Şeful Erste a menţionat că în ultimii ani eficienţa BCR a crescut.

Directorului financiar al grupului, Manfred Wimmer, a afirmat că Erste concurează pe mai multe pieţe cu instituţii de credit afectate de criză, cum sunt cele din Grecia, sau care trebuie recapitalizate.

În acest context, are loc "o redistribuire a cotei de piaţă", a adăugat Wimmer.

Pragul minim de 9% pentru rata de adecvare a capitalului băncilor europene, impus de Autoritatea Bancară Europeană, pune presiuni mai mari pe alte bănci, dar nu şi pe Erste, a afirmat directorul financiar.

Grupul austriac ar avea astfel un avantaj faţă de alte bănci active în aceeaşi regiune.

Erste a anunţat, joi, un necesar de capital de 59 de milioane de euro pentru a respecta pragul de 9%. Suma a fost calculată de Autoritatea Bancară Europeană pe baza datelor de la sfârşitul lunii iunie. În funcţie de datele de la sfârşitul lui septembrie, deficitul de capital al Erste a ajuns la 750 de milioane de euro, a menţionat Erste vineri.

"Erste poate acoperi această sumă până la mijlocul anului următor, din profitul generat", a spus Treichl.

Potrivit Autorităţii Bancare Europene, 70 de bănci europene, care au fost incluse în testele de stres din iulie, trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului pentru a ajunge la un nivel de 9% până la jumătatea anului următor. Băncile ar avea nevoie în total de fonduri de 106 miliarde de euro. La testele de stres derulate în iunie, autoritatea europeană a folosit o rată minimă de adecvare a capitalului de 5%. Totodată, potivit reglementărilor internaţionale Basel III, băncile ar trebui să ajungă la un nivel de 7% până în 2019.

Grupul BCR, controlat de Erste, a înregistrat o perdere de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro) în trimestrul al treilea, după ce în perioada similară a anului trecut raportase un câştig net de 6 milioane lei, iar profitul la nouă luni a scăzut de peste şapte ori, la 67,6 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici