Directorul Mercedes-Benz susţine că decuplarea industriei germane de China ar fi "de neconceput"

Tăierea legăturilor cu China ar fi "de neconceput pentru aproape toată industria germană", a declarat directorul executiv al producătorului auto Mercedes-Benz, în timp ce cea mai mare economie europeană se confruntă cu dependenţa sa profundă de Beijing.

Urmărește
4544 afișări
Imaginea articolului Directorul Mercedes-Benz susţine că decuplarea industriei germane de China ar fi "de neconceput"

Ola Källenius a declarat că tăierea legăturilor cu China este imposibilă şi "nu este de dorit".

"Principalii actori din economia globală - Europa, SUA şi China - sunt atât de strâns legaţi între ei încât nu are sens să ne desprindem de China", a declarat Källenius pentru ziarul german Bild am Sonntag. "Este vorba despre câştiguri pentru ambele părţi în ceea ce priveşte creşterea economică şi protecţia climei, nu despre conflicte".

Există dezbateri aprinse în sferele politice şi de afaceri germane cu privire la cea mai bună abordare a legăturilor economice profunde ale ţării cu China, care a fost cel mai important partener comercial al Germaniei pentru al şaptelea an consecutiv în 2022, notează Financial Times.

Îngrijorările legate de ameninţarea pe care o reprezintă China pentru infrastructura critică a Germaniei au determinat reevaluarea rolului companiei chineze de telecomunicaţii Huawei în reţelele de comunicaţii ale ţării. De asemenea, guvernul este forţat să reexamineze o decizie controversată de a vinde o participaţie într-un terminal portuar din Hamburg conglomeratului chinez de transport maritim Cosco.

Între timp, multe dintre cele mai mari companii germane nu se clatină în angajamentele lor faţă de cea mai mare şi mai importantă destinaţie din lume pentru bunuri de consum.

Anul trecut, China a fost cea mai importantă piaţă globală pentru autoturismele Mercedes, cu o cotă de piaţă de 37%, faţă de 31% în Germania şi alte pieţe europene şi 15% pentru SUA.

Källenius a insistat asupra faptului că firma sa "nu este naivă" în ceea ce priveşte ameninţările pe care le reprezintă pentru afaceri tensiunile tot mai mari dintre Washington şi Beijing şi riscul unei invazii a Taiwanului.

"Bineînţeles, vedem diferenţele şi tensiunile politice", a spus el. "Pandemia de coronavirus a arătat cât de fragile sunt lanţurile de aprovizionare. Trebuie să devenim mai rezilienţi aici şi mai independenţi de statele individuale în cazul bateriilor de litiu, de exemplu".

El a adăugat, totuşi, că "decuplarea de China este o iluzie şi, de asemenea, nu este de dorit".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici