- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorul Nabucco: Proiectul are un viitor luminos. În iunie aşteptăm veşti bune
Directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, a declarat miercuri că proiectul are "un viitor luminos", iar la sfârşitul lunii iunie sunt aşteptate veşti bune de la consorţiul care operează zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaijan, potenţialul furnizor de gaze.
Directorul Nabucco: Proiectul are un viitor luminos. În iunie aşteptăm veşti bune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am încredere că la sfârşitul lunii iunie vom avea veşti bune pentru Nabucco. (...) Proiectul are un viitor luminos. Nu ne grăbim, nu este o întrecere", a afirmat Mitschek într-o teleconferinţă cu jurnaliştii din România.
Compania Nabucco Gas Pipeline International a fost înfiinţată în 2004 pentru a dezvolta, construi şi opera conducta Nabucco.
Compania este deţinută în cote egale, de 16,6%, de OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz Mediaş, Bulgarian Energy Holding, Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Acţionarii sunt responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.
În luna mai, acţionarii Nabucco au transmis potenţialilor furnizori de gaze din zona Mării Caspice că susţin o variantă scurtată a Nabucco, denumită Nabucco Vest, care vizează realizarea unei conducte de trei ori mai scurtă.
Nabucco Vest vizează transportul gazelor naturale din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten (Austria). Noua variantă de conductă are o lungime de 1.300 kilometri, faţă de 3.900 kilometri în proiectul iniţial. Zăcămintele de gaze de la Shah Deniz II se află în Marea Caspică.
În varianta iniţială, conducta Nabucco urma să transporte în Europa peste 40 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Costurile Nabucco au fost estimate la peste 12 miliarde de dolari. Nabucco Vest ar urma să transporte în europa de trei ori mai puţine gaze decât proiectul iniţial.
Întrebat dacă se aşteaptă ca vreun acţionar să părăsească proiectul, Mitschek a răspuns că nu are îndoieli privind devotamentul acţionarilor, toţi fiind decişi să continue această investiţie.
"Acţionarii vor să vadă repede o decizie favorabilă acestui proiect (de la consorţiul Shah Deniz - n.r.). Nu am îndoieli privind devotamentul lor, cred că toţi cei şase acţionari vor rămâne în proiect", a adăugat Mitschek.
Zăcământul de gaze Shah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit în 1999 şi se află în zona de apă adâncă a Mării Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku. Prima fază a dezvolării zăcământului, denumită Shah Deniz 1, a început în 2006. Producţia estimată pentru această este de 9 miliarde metri cubi de gaze.
Rezervele totale de gaze ale zăcămintelor Shah Deniz sunt estimate la 1,2 trilioane de metri cubi de gaze.
Faza a doua a exploatării acestui zăcământ este denumită Shah Deniz II. Lucrările sunt derulate de un consorţiu format din companiile BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franţa, 10%), LukAgip (societate mixtă formată de Eni-Italia şi Lukoil-Rusia, 10%), Oil Industries Engineering & Construction (Iran, 10%) şi Turkish Petroleum Overseas Company (9%).
Consorţiul care operează zăcământul va selecta în 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zăcămintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate să înceapă în 2017, la o producţie prognozată la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decât necesarul de consum al României, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO