Prima pagină » Economic » Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%

Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%

Preţurile locuinţelor din România vor continua să scadă în acest an, potrivit companiei imobiliare Cushman&Wakefield, care estimează o diminuare cu 30% a nivelurilor actuale, recomandând totodată pentru 2009 investiţiile în proprietăţi generatoare de chirii ridicate.
Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%
16 feb. 2009, 17:59, Economic

"În 2009, investiţiile pe ansamblul pieţei imobiliare se vor reduce cu până la 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. România este privită ca şi o piaţă terţiară de către investitorii investiţionali. În acest moment prioritar pentru aceştia este să îşi consolideze investiţiile pe pieţe cu un potenţial mai ridicat precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Cele mai sigure investiţii sunt în proprietăţile generatoare de lichidităţi cum ar fi spaţiile industriale sau logistice, spaţiile comerciale stradale sau centrele comerciale", se menţionează în comunicat.

Din acest punct de vedere, segmentul spaţiilor de birouri este încă atractiv existând atât cerere, cât şi interes din partea investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte.

"A scăzut însă foarte mult interesul pentru tranzacţionarea unor asemenea proprietăţi. Tot în acest segment, în această perioadă, companiile şi-au redus drastic cheltuielile, iar una dintre acestea este aceea de relocare. De aceea se doreşte pe cât posibil conservarea locaţiei deţinute în acest moment, mai întâi pentru a-şi consolida poziţia şi imaginea pe o piaţă agresivă şi concurenţială, dar şi pentru a crea posibilitatea de renegociere a chiriei în aceeaşi locaţie", se precizează în comunicat.

Analiştii companiei estimează o creştere a randamentului spaţiilor de birouri până la 11,5% la sfârşitul anului, faţă de 8,5% în prezent.

Şi pe segmentul industrial, proiectele au fost îngheţate atât în Bucureşti, cât şi în alte zone ale ţării, bugetele de expansiune ale companiilor fiind reduse.

"Multe dintre proiecte finalizate sau în curs de dezvoltare sunt oferite spre vânzare şi nu la preţuri tocmai accesibile. Investitorii la rândul lor nu acceptă preţul de absorbţie pe care îl recomandă piaţa. Pe de altă parte intervine şi lichidarea datorită problemelor întâlnite pe alte pieţe europene a anumitor portofolii logistice şi industriale", a arătat Ionaşcu.

În opinia sa, multe spaţii industriale vor suferi o reconvertire şi vor dobândi o altă utilizare, o altă variantă fiind vânzarea acestor proprietăţi la preţuri sub piaţă pentru a putea fi absorbite imediat. Şi pe acest segment, analiştii Cushman estimează o creştere a randamentului de la 9% în luna februarie, la 13% în decembrie, în timp ce pentru piaţa de retail prognozează niveluri de 12% pentru spaţiile din centre comerciale, faţă de 8,75% în prezent, şi de 12,5% pentru spaţiile stradale, comparativ cu 9,25% în februarie.

În acest context, specialiştii recomandă investitorilor să cumpere proprietăţi care pot genera chirii cât mai mari.

Potrivit Cushman, preţurile locuinţelor vechi au scăzut în perioada septembrie-decembrie 2008 cu 15%, iar la cele noi cu 5-10%, de la începutul anului 2009 fiind înregistrată o diminuare a preţurilor cu 10% la nivelul întregii pieţe.

"În total vorbim de o scădere a preţurilor din septembrie 2008 până în prezent cu până la 35%. Din septembrie 2008 până acum 50% dintre apartamente au fost scoase de la vânzare şi oferite spre închiriere. În această conjunctură preţul de piaţă pe apartamente nu se mai poate forma, astfel încât există posibilitatea ca acesta să scadă cu încă 30% de-a lungul acestui an. Astfel, se poate ajunge la o scădere de 65% la finalul 2009", a declarat, într-un comunicat, directorul departamentului de evaluare al companiei, Dan Ionaşcu.

Majoritatea construcţiilor rezidenţiale au intrat în "conservare", iar toate proiectele neîncepute, aflate în stadiu de proiect sau de obţinere a aprobărilor sunt oferite spre vânzare.

"Aceste proiecte care se aflau în stadiu de planificare şi organizare şi la care construcţia nu a fost încă demarată reprezintă 70% din totalul proiectelor noi, la care s-au început lucrările după 2006", se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, analiştii Cushman apreciază că micii investitori, care au achiziţionat o mare parte din locuinţele în construcţie în ultimii doi ani, vor traversa cu bine criza de pe piaţă, deoarece doar 15% din cei care au contractat credite bancare vor avea probleme în această perioadă din cauza imposibilităţii rambursării fondurilor.

În acelaşi timp, nu sunt foarte mulţi mici investitori care au contractat credite bancare şi de aceea nu vor fi atât de afectaţi de ce se întâmplă pe piaţă, aceştia oferind apartamentele spre închiriere la preţuri modice.

Tot în segmentul rezidenţial, cele mai avantajate vor fi oraşele în care şomajul este foarte scăzut, respectiv cele care se bucură de interes din partea investitorilor, precum Bucureşti, Constanţa, Cluj Napoca şi Braşov.