Discuţii "pe muchie de cuţit" la Atena între guvern, liderii politici şi instituţiile internaţionale

Discuţiile tensionate de la Atena privind noul acord de finanţare externă, reformele fiscale şi structurale necesare şi restructurarea datoriei de stat continuă duminică "pe muchie de cuţit", oficialii guvernului elen avertizând că negocierile trebuie să ajungă de urgenţă la o concluzie.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Discuţii "pe muchie de cuţit" la Atena între guvern, liderii politici şi instituţiile internaţionale

Lucas Papademos (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Distanţa dintre succes şi eşec, care ar putea fi cauzat de ghinion sau de neînţelegere, este foarte redusă. Suntem pe muchie de cuţit", a declarat sâmbătă la Atena ministrul elen al Finanţelor, Evangelos Venizelos, după o nouă rundă de consultări cu miniţtrii Finanţelor din zona euro, potrivit Bloomberg.

Venizelos a arătat că s-a ajuns un acord pe mai multe chestiuni, precum recapitalizarea băncilor şi vânzarea activelor statului, însă guvernul şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale nu s-au înţeles încă în privinţa reformei pieţei muncii şi măsurilor fiscale pentru acest an. În privinţa recapitalizării băncilor, surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Reuters că va fi realizată prin emisiunea de acţiuni comune cu restricţionarea drepturilor de vot.

Discuţiile cu miniştrii Finanţelor din zona euro au fost foarte dificile, a subliniat el.

Venizelos a avertizat sâmbătă că guvernul elen mai are 24 de ore să ajungă la înţelegeri privind acordul de finanţare externă şi restructurarea datoriei de stat cu liderii politici locali, care nu mai vor austeritate, şi cu creditorii care acuză statul elen că se mişcă prea greu în privinţa reformelor, transmite Reuters.

"Există multă nerăbdare şi presiuni mari atât din partea celor trei instituţii care alcătuiesc troica, cât şi dinspre statele din zona euro. Momentul este crucial. Totul ar trebui stabilit până duminică noaptea", a arătat Venizelos.

Premierul elen Lucas Papademos se va întâlni duminică cu principalii lideri politici din Grecia pentru a obţine sprijinul parlamentar larg necesar pentru a aplica reformele presupuse de acordurile cu instituţiile financiare internaţionale şi creditorii privaţi.

Lansând un avertisment către liderii politici care se opun măsurilor fiscale şi structurale cerute de partenerii externi, Venizelos a afirmat că guvernele din zona euro şi FMI "îşi pierd răbdarea".

Miniştrii Finanţelor din zona euro au transmis sâmbătă Greciei că nu poate acţiona în privinţa acordului de restructurare a datoriilor deţinute de creditori privaţi până nu garantează implementarea reformelor necesare pentru a obţine al doilea program de finanţare externă de la Comisia Europeană şi FMI.

Potrivit unor surse oficiale citate de Reuters, miniştrii Finanţelor din zona euro ar fi afirmat sec că nu vor aviza acordul de preschimbare a obligaţiunilor greceşti fără ca Atena să garanteze implementarea reformelor promise.

Instituţiile financiare internaţionale cer reducerea costurilor de pe piaţa forţei de muncă prin reducerea salariului minim şi tăierea bonusurilor de sărbători, propnueri contestate vehement de liderii politici greci. Între timp, guvernul elen susţine că Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI nu vor să "dea înapoi".

De asemenea, o sursă apropiată discuţiilor a delcarat că negocierile progresează greoi şi pentru că oficialii celor trei instituţii vor stabilirea tuturor elementelor acordului complex de finanţare externă pregătit pentru Grecia, inclusiv în privinţa unei eventuale contribuţii a creditorilor din sectorul public, precum BCE.

Atena vrea participarea creditorilor din sectorul public la programul de preschimbare de obligaţiuni alături de băncile private.

Programul de preschimbare de obligaţiuni prevede reducerea datoriei de stat a Greciei la 120% din PIB până în 2020, cu restructurarea unor datorii de 200 miliarde euro către investitorii privaţi. Procedura presupune pierderi de 70% din valoarea obligaţiunilor deţinute de creditorii privaţi.

Între timp, surse europene susţin că guvernele din zona euro ar trebui să ataşeze încă 15 miliarde euro la al doilea program de finanţare, de 130 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici