- Home
- Economic
- NICOSIA, (16.09.2012, 14:37)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Discuţiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăţi serioase
Discuţiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăţi serioase, provocând îndoieli că Franţa, Germania, dar şi ţările din afara zonei euro pot conveni până la sfârşitul acestui an asupra proiectului pentru supravegherea unică a băncilor.
Urmărește
579 afișări
Discuţiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăţi serioase (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Miniştrii de Finanţe europeni şi-au exprimat sâmbătă, în Cipru, dezacordul faţă de propunerea Comisiei Europene de supraveghere a băncilor, primul pas către susţinerea comună a băncilor din zona euro, transmite Financial Times.
Reprezentanţii Germaniei, Suediei, Poloniei şi Olandei au cerut un calendar mai realist al negocierilor pentru rezolvarea problemelor, sugerând ca discuţiile să aibă loc în 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a spus că "este de neacceptat" obiectivul unui acord până la sfârşitul acestui an.
Discuţiile de referă la calendarul de trecere a responsabilităţii supravegherii băncilor către Banca Centrală Europeană (BCE), problema dacă această instituţie să supravegheze şi băncile mici şi termenii în care băncile din afara zonei euro pot participa la uniunea monetară sau să rezolve divergenţele cu uniunea bancară.
Toate cele 27 de state membre ale UE au drept de veto faţă de planul uniunii bancare.
Comisarul pentru domeniul financiar, Michel Barnier, responsabil cu planul pentru uniunea bancară, a insistat că luna ianuarie este un termen "dificil dar realist şi necesar".
Cu toate acestea, doi diplomaţi implicaţi în discuţii au spus că se aşteaptă ca negocierile să continue şi anul viitor.
Problema principală o reprezintă disputa franco-germană dacă şi când fondurile europene de stabilitate ar trebui să susţină direct băncile aflate în dificultate financiară, măsură care ar reduce presiunile asupra guvernelor din Spania şi Irlanda.
Germania susţine ca BCE să răspundă de monitorizarea băncilor mari, dar se opune gradului mare de centralizare propus de Comisia Europeană.
Autorităţile de la Berlin resping şi introducerea rapidă a sistemului, prin care BCE ar trebui să preia supravegherea tuturor băncilor până în 2014.
După reuniune, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a complicat şi mai mult situaţia, cerând un test de stres pan-european pentru bănci, înainte ca supravegherea să fie trecută BCE.
Această abordare intră în conflict cu cea a Franţei, care insistă ca zona euro să adopte rapid un sistem centralizat, pentru supravegherea tututor celor 6.000 de bănci din zona euro.
Liderii din zona euro s-au angajat în iulie să adopte un sistem de supraveghere comună a băncilor până în ianuarei 2013, care va permite ca Mecanismul European de Stabilitate să recapitalizeze băncile.
Dezbaterile din Cipru au scos în evidenţă şi rezervele ţărilor din afara zonei euro.
Ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a deschis discuţiile cu o critică a mecanismelor de rezolvare a divergenţelor între membrii uniunii bancare şi cei din afara ei.
Ţările din afara zonei euro sunt nemulţumite de termenii oferiţi pentru cele care vor să intre în sistemul de supraveghere al BCE, pentru că ar trebui să respecte deciziile instituţiei fără să poată să îi influenţeze oficial deciziile.
"Nu putem accepta ca supravegherea să fie făcută de BCE, în care nu putem deveni membri fără să adoptăm euro, iar băncile ar fi supravegheate de o instituţie unde nu avem drept de vot. Evident este complet inacceptabil", a spus Borg.
Vitor Constancio, vicepreşedinte al BCE, a declarat că banca poate decide să dea unele drepturi de vot statelor care vor să intre în uniunea bancară.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe