Prima pagină » Economic » Dispare încă un brand românesc, cu tradiție în producția textilă

Dispare încă un brand românesc, cu tradiție în producția textilă

Fabrica de la Sebeș, care producea celebrele șosete românești, își închide porțile, după ce a fost achiziționată de un sibian, în urmă cu câteva luni. Noul patron a depus, marți, o notificare de concediere colectivă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, în care anunță că trimite în șomaj 99 de angajați.
Dispare încă un brand românesc, cu tradiție în producția textilă
Maria Miron
05 mart. 2025, 15:16, Economic

După aproape 100 de ani de existență pe piața românească, Ciserom Sebeș, fostă „Uzinele textile românești”, își închide porțile. Cei mai mulți dintre angajați vor pleca acasă la jumătatea lunii martie, societatea urmând să-i disponibilizeze pe toți până la finele acestui an.

Pachetul majoritar de acțiuni la Ciserom a fost preluat în urmă cu câteva luni de către Lex Mob Invest SRL, deţinută integral de sibianul Mircea Alexandru Iancu. Fabrica funcționa cu pierderi mari în ultimii ani, ultimele date ale Ministerului de Finanțe consemnând datorii raportate de aproape 7 milioane de lei.

Achiziția Ciserom a fost făcută cu un plan de redresare pentru societatea din Sebeș. Noul patron a explicat pentru publicația locală „Turnul sfatului” că a renunțat la planul său de a pune fabrica pe profit după ce a avut acces la toate documentele contabile: „Situația financiară a societății este dezastruoasă. De 6 ani, societatea este pe pierdere. Înainte de a prelua pachetul majoritar de acțiuni, era programată o concediere colectivă. Știam de ea din timpul negocierilor, însă am insistat să nu dăm oamenii afară. În decembrie, la venirea mea la conducerea societății, în primele zile, am anulat decizia de concediere colectivă, pentru că, sincer, speram ca, după câteva investiții, să putem continua activitatea de producție. În acest moment, producem o pereche de șosete cu 17 lei și o vindem cu 5 lei. Nu se poate continua așa”.

Produsele din magazinul de prezentare al fabricii au fost puse în lichidare de stoc, cu prețuri între 1 și 5 lei setul. Lex Mob Invest SRL deține și un portofoliu imobiliar, iar „spațiile de producție ale fabricii sunt considerate a avea un potențial imobiliar semnificativ, având în vedere suprafața mare de teren pe care o deține”, potrivit alba.ro.

Fabrica din Sebeș a fost înființată în anul 1927 de către un german din Liechtenstein și a trecut în administrarea statului român în 1944. După Revoluție, fabrica de ciorapi din Sebeș s-a privatizat prin metoda MEBO, cumpărătorii acțiunilor fiind angajați sau foști angajați ai fimei. În ultimii ani, cea mai mare parte a producției a fost destinată românilor, iar o treime mergea către piețele din Germania, Elveția, Lituania, Anglia, Austria, Italia, Israel.