Distribuitorul de medicamente Farmexim mizează pe afaceri în urcare cu 20%, la peste un miliard lei

Distribuitorul farmaceutic Farmexim vizează pentru acest an afaceri în creştere cu 20%, la peste un miliard de lei, şi un câştig cu 25% mai mare faţă de anul trecut, pe fondul îmbunătăţirii colectării banilor de la farmacii, a declarat agenţiei MEDIAFAX Ovidiu Buluc, proprietarul grupului Farmexim.

Urmărește
43 afișări

Anul trecut compania a rulat afaceri în creştere cu 12,1%, la 842,5 milioane de lei, şi a avut un câştig de 2,2% din cifra de afaceri, respectiv de 18,6 milioane de lei, cu 66% mai mare decât în anul anterior. Astfel, în 2011 Farmexim ar urma să obţină un profit de 23,2 milioane de lei.

"Totul pleacă de la colectarea banilor - dacă reuşim să colectăm banii bine, în termen mai scurt decât în 2010, ne atingem obiectivele. Am introdus o nouă politică comercială de securizare a clienţilor, de garantare a creanţelor, deci dacă voi colecta mai bine voi avea bani, pot să plătesc furnizorii la scadenţe şi nu mai am blocaje. Neavând rupturi de stoc, nu ai nicio problemă să vinzi", a spus Buluc.

Compania are contracte cu aproximativ 1.500 de farmacii.

Ovidiu Buluc a precizat că prognoza privind evoluţia companiei în acest an a fost îmbunătăţită, estimarea iniţială vizând o creştere cu până la 13% a cifrei de afaceri, la 960 milioane lei.

"Am ridicat prognoza pentru că am făcut nişte analize văzând vânzările din trimestrul al patrulea din 2010, mult mai bune decât în restul anului. Ne-am dat seama că dacă menţinem ritmul atunci creşterea va fi de 20%. În plus, au dispărut mulţi distribuitori, piaţa începe să se redistribuie, furnizorii preferă să lucreze cu mai puţin distribuitori, iar volumele de marfă se împart la un număr mai mic de companii", a adăugat Buluc.

În primul trimestru din 2011 Farmexim a avut vânzări de circa 250 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de perioada similară a anului trecut.

Buluc a adăugat că la nivel de grup cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 12%, la 1,17 miliarde de lei, iar profitul s-a majorat cu 33%, la 37 milioane de lei. Pe lângă distribuitorul de medicamente, din grupul Farmexin mai fac parte lanţul de farmacii Help Net şi compania importatoare de produse premium de produse naturale, dermato-cosmetice şi suplimente alimentare Green Net.

"Am îmbunătăţit cash flowul, colectarea, stocurile, am schimbat discounturile acordate, s-au schimbat şi cele primite. De asemenea, am lucrat la selecţia clienţilor şi a furnizorilor. Contează mult partea de distribuţie, să ai mereu produse pe stoc, pentru că din cauza condiţiilor de încasare tot timpul se pot crea probleme", a completat Buluc.

Proprietarul Farmexim a adăugat că sumele pe care compania le are de recuperat din piaţă sunt "destul de mari", nedorind să precizeze valoarea acestora.

"Sumele de recuperat din piaţă sunt destul de mari, pentru că se plăteşte la 300 de zile, dar nu asta ar fi problema. Problema este câte dintre acestea sunt creanţe cu şanse mici de recuperare. Sumele sunt mari, sunt proporţionale cu cifra de afaceri - vinzi mult, ai mult de primit - însă important este să fie garantate, securizate, iar undeva în zona scadenţei să le poţi recupera", a menţionat Buluc.

În septembrie 2009, Guvernul a extins perioada de plată de la 60 de zile la 90 de zile pentru pentru prescripţiile compensate 100% suportate prin programele naţionale de HIV/SIDA, diabet sau oncologie şi de la 90 la 180 de zile pentru cele compensate parţial. Cu toate acestea, companiile din piaţă au arătat în repetate rânduri că aceste termene sunt depăşite de cele mai multe ori.

Ovidiu Buluc a adăugat că Farmexim şi-a propus ca până în 2015 să înregistreze creşteri ale cifrei de afaceri de 13-14% pe an, iar profitul să ajungă la 3,5% din rulaj.

Compania, cu 520 de angajaţi, a mărit anul acesta salariile personalului cu o medie de 6%.

"Am crezut că inflaţia va fi de 5% şi de accea am dat atât, se pare însă că inflaţia nu va putea fi acoperită. Dacă rezultatele vor fi bune în continuare poate mai dăm 1-2% până la sfârşitul anului", a afirmat proprietarul Farmexim, care a adăugat că pentru 2011 au fost create 10 poziţii în structura de personal.

Legat de piaţa de profil, Buluc a precizat că o pondere de 15% este reprezentată de comerţul paralel, iar creşterile înregistrate anul trecut nu reflectă o majorare a consumului de medicamente.

"Piaţa a crescut anul trecut pentru că la mijloc a stat şi o majorare a preţurilor de 6,25%. A crescut vânzarea, nu consumul. La această creştere, putem considera şi un procent de 15% care înseamnă comerţul paralel, astfel încât consumul efectiv al populaţiei a scăzut, probabil, în 2010 faţă de 2009, pentru că au fost mai puţin bani. (...) Din informaţiile pe care le am se vehiculează ideea că în anumite ţări, precum Grecia şi Portugalia, se preconizează reduceri de preţuri, şi probabil că minimile europene se vor muta din România, iar acest comerţul paralel va dispărea", a spus Buluc.

El se aşteaptă la un avans al pieţei de până în 10% în acest an, precum şi la o uşoară reducere a preţului medicamentelor, pe fondul aprecierii monedei naţionale în raport cu euro.

Piaţa farmaceutică din România a crescut anul trecut cu 16%, la 10,2 miliarde lei, iar în acest an ar putea înregistra un avans de 7,4%, la 10,95 miliarde de lei, potrivit datelor firmei de cercetare IMS Health România.

Ovidiu Buluc deţine 68% din acţiunile grupului Farmexim, iar restul titlurilor sunt împărţite între 30 de acţionari persoane fizice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici