Distrigaz Sud şi E.ON au pierdut 180 mil. lei în trei luni pentru că nu au majorat preţul la gaze

Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România susţin că în primul trimestru au consemnat pierderi cumulate de 180 milioane de lei din cauză că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu le-a acceptat cererile de majorare a tarifelor la gazele naturale la 1 ianuarie.

Urmărește
11 afișări

Distrigaz Sud a cerut ANRE majorarea, la 1 ianuarie, a tarifului de distribuţie a gazelor cu 11,1%, de la 19,46 lei/MWh la 21,63 lei/MWh, potrivit datelor transmise de companie ANRE.

Totodată, compania a cerut autorităţii să crească tariful de furnizare cu 61,9%, de la 5,02 lei/MWh la 8,13 lei/MWh.

Din cauza menţinerii tarifelor, compania a consemnat în primele trei luni pierderi de 29,26 milioane de lei pe partea de distribuţie a gazelor, şi de 35,06 milioane de lei pe partea de furnizare.

În primele trei luni ale acestui an Distrigaz Sud a distribuit 18,75 milioane MWh de gaze naturale, în scădere cu 23% faţă de 21,76 milioane MWh în perioada similară a anului trecut. De asemenea, în perioada menţionată, compania a furnizat în regim reglementat 11,27 milioane MWh de gaze, în scădere cu 4%.

Celălalt distribuitor important de gaze, E.ON, arată că în primele trei luni a avut pierderi din activitatea de distribuţie de 77,41 milioane de lei, în timp ce din activitatea de furnizare a pierdut 38,17 milioane de lei, ca urmare a refuzului ANRE de a majora tarifele.

Compania a cerut autorităţii o creştere cu 31,5% a tarifului de distribuţie de la 1 ianuarie, de la 19,25 lei/MWh la 25,33 lei/MWh. De asemenea, E.ON a cerut şi o majorare cu 86,3% a tarifelor de furnizare, la 4,33 lei/MWh la 8,07 lei/MWh.

În primele trei luni E.ON a distribuit 12,73 milioane MWh de gaze şi a furnizat 10,2 milioane MWh.

Distrigaz Sud şi E.ON au fost vândute de statul român în 2005 companiilor Gaz de France, respectiv E.ON Germania.

Cele două companii au cerut ANRE o majorare a preţurilor la gaze şi la 1 aprilie, dar autoritatea a decis menţinerea preţurilor şi a recunoscut că ar fi putut să le scadă cu cel mult 3%.

Totodată, preţurile gazelor ar putea scădea în toamnă sub100 lei/MWh, de la 102,48 lei/MWh, potrivit ANRE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici