Distrigaz Sud: Vom cere ANRE o nouă majorare

Distrigaz Sud va cere ANRE, la 1 octombrie, o nouă majorare a preţurilor cu circa 20%, în condiţiile în care preţul gazelor naturale de import va continua să crească până la sfârşitul anului, a declarat, marţi, directorul general al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Distrigaz Sud: Vom cere ANRE o nouă majorare

Distrigaz Sud: Vom cere ANRE o nouă majorare (Imagine: Mediafax Foto)

"Vom continua să avem pierderi şi vom cere recuperarea acestora, imediat ce va fi posibil. De la începutul anului am acumulat pierderi de 80 milioane de lei şi vom continua să ne confruntăm cu o acumulare de pierderi. Fără îndoială preţul gazelor de import va continua să crească până la finele anului", a spus Arnaud.

El a adăugat că majorarea preţurilor, la 1 iulie, de către ANRE cu 12,5%, este insuficientă pentru a acoperi pierderile acumulate de la începutul anului de către Distrigaz Sud.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, săptămâna trecută, că începând cu 1 iulie tarifele la consumatorii casnici ai Distrigaz Sud vor creşte cu 12,5%, la 104,41 lei/MWh.

Totodată, începând de marţi tarifarea gazelor la nivel naţional se va face în unităţi energetice (lei pe kWh) în loc de unităţi de volum (lei pe metri cubi). Acest sistem de tarifare este utilizat în cea mai mare parte a statelor europene.

"Data de 1 iulie pentru introducerea facturării în kWh a fost decalată în timp şi nu a fost decisă de noi", a spus Arnaud.

Prin noul sistem de tarifare, facturile clienţilor se vor calcula înmulţind volumul de gaze cu puterea calorifică superioară. Puterea calorifică superioară este determinată de operatorii reţelelor de transport, pentru fiecare zonă de calitate a gazelor.

În ţară au fost identificate 314 zone de calitate a gazului, din care 119 zone se află în aria de activitatea a Distrigaz Sud. Zona de calitate a gazelor reprezintă zona pentru care calitatea gazelor este considerată omogenă şi constantă. Aceste zone de calitate sunt stabilite de operatorii reţelelor de distribuţie şi transport al gazelor sau de către producători.

Fiecare client este alocat de către operatorul sistemului unei zone de calitate a gazelor.

Puterea calorifică a gazelor livrate în Bucureşti este de 10,5-10,6 kWh pe metru cub. Puterea calorifică, la nivelul ţării, poate varia între 9,78 şi 11,5 kWh pe metru cub. Potrivit reprezentanţilor Distrigaz Sud, puterea calorifică a gazelor importate este în medie de 10,5 kWh pe metru cub, iar cea a gazelor produse de Romgaz de 10,6 kWh pe metru cub.

Distrigaz Sud a fost preluat în 2005 de grupul Gaz de France.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici