- Home
- Economic
- BERLIN, (24.09.2012, 10:44)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Divergenţe Merkel-Hollande: Cei doi lideri nu se înţeleg în privinţa uniunii bancare
Lupta anticriză din Europa este împiedicată din nou de divergenţele dintre liderii europeni, întâlnirea din weekend dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande subliniind neînţelegeri în privniţa "uniunii bancare", Greciei şi situaţiei din Spania şi Italia.
Urmărește
634 afișări
Divergenţe Merkel-Hollande: Cei doi lideri nu se înţeleg în privinţa uniunii bancare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Întrevederea dintre Merkel şi Hollande a readus în prim plan neînţelegerile dintre Germania şi Franţa, cei doi lideri exprimând puncte de vedere contradictorii privind termenele din planul de introducere a supraveghetorului bancar unic la nivelul zonei euro, transmite Bloomberg.
Merkel a respins apelul lui Hollande pentru o implementare cât mai urgentă a uniunii bancare, proiect prezentat în urmă cu aproape două săptămâni de Comisia Europeană, care prevede că BCE va deveni instituţia unică de supraveghere bancară în zona euro, dar şi în statele UE din afara spaţiului euro care solicită să adere la sistem.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Pieţele financiare urmăresc Europa şi vor să vadă rezultate. Cu toate acestea, măsurile trebuie să fie luate în mod riguros, trebuie să fie de calitate. Vom vedea apoi cât durează", a afirmat Merkel la întâlnirea de sâmbătă de la Ludwigsburg, Germania, unde cei doi lideri au marcat aniversarea reconcilierii celor două state după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Bursele au crescut puternic în luna septembrie, datorită planului prezentat de Banca Centrală Europeană privind reducerea costurilor de finanţare ale Spaniei şi Italiei, însă timpul câştigat de liderii europeni va fi cu siguranţă scurt, deoarece relaxarea temporară a presiunilor din pieţe s-ar putea răsturna la primul semn că politicienii "se complac".
Divergenţele privind uniunea bancară ar putea întârzia implementarea proiectului până anul viitor, accentuând turbulenţele de pe pieţe.
"Factorii de decizie din Europa dau impresia că se complac. Un argument în acest sens este neînţelegerea dintre diferitele guverne privind detaliile uniunii bancare, care rămâne un proiect de importanţă crucială pentru a rupe spirala datoriilor dintre bănci şi statele aflate în dificultate", comentează economistul şef al Morgan Stanley Joachim Fels, citat de Bloomberg.
Moneda euro s-a depreciat săptămâna trecută faţă de dolar cu 1,1%, la 1,298 dolari pe euro, după ce a crescut în prima jumătate a lunii septembrie cu peste 4% datorită planului BCE şi avizării fondului de urgenţă al zonei euro de către Curtea Constituţională Federală a Germaniei.
Întrebată despre relaţia cu Hollande, Merkel a descris-o drept "prietenească". Hollande s-a ferit de o întrebare privind relaţiile strânse dintre cancelarul german şi fostul lider francez Nicolas Sarkozy, care au condus la alintarea celor doi şefi de stat cu apelativul "Merkozy". Preşedintele franceza a refuzat să binecuvânteze echivalentul "Merkhollande" propus de presă.
"Nu este nevoie să ne combinăm numele pentru a boteza politici europene", a spus liderul de la Paris.
Divergenţele din interiorul zonei euro vizează şi condiţiile ataşate unor eventuale programe de finanţare externă pentru statele aflate în dificultate. Germania nu doreşte încheierea unui astfel de acord în cadrul Spaniei, considerând că linia de finanţare de 100 miliarde euro acordată în această vară guvernului de la Madrid pentru recapitalizarea băncilor este suficientă. Totodată, premierul spaniol Mariano Rajoy încearcă să se ferească de încheierea unui program de finanţare care să presupună cedarea parţială a suveranităţii fiscale şi economice către Bruxelles sau FMI.
Costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei au scăzut în ultima perioadă datorită măsurilor anticriză decisive prezentate de UE, însă întârzierea implementării diferitelor proiecte, de la uniunea bancară la planul de intervenţie al BCE, ar putea împinge din nou dobânzile pe un trend ascendent, determinând Madridul, poate şi Roma, să ceară sprijin internaţional.
În Grecia, un alt punct sensibil al crizei din zoan euro, guvernul şi misiunea inspectorilor Comisiei Europene, FMI şi BCE au suspendat timp de o săptămână negocierile privind programul de finanţare al ţării. Cabinetul condus de premierul Antonis Samaras încearcă să găsească măsuri pentru redicerea deficitului bugetar cu 11,5 miliarde euro în 2013 şi 2014, creditorii externi respingând în ultimele săptămâni mai multe propuneri în acest sens din partea politicienilor eleni.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe