Divergenţele din zona euro privind Grecia înrăutăţesc perspectivele economice ale ţării

Divergenţele dintre liderii statelor din zona euro referitoare la modalitatea de susţinere financiară a Greciei şi problemele politice interne ale premierului elen George Papandreou au înrăutăţit perspectivele economice ale acestei ţări, potrivit Bloomberg.

Urmărește
4 afișări

Miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit, marţi seara, să depăşească un blocaj legat de implicarea investitorilor privaţi în al doilea plan de susţinere a Greciei, fără declanşarea unui default (incapacitate de plată).

Impasul ridică semne de întrebare referitoare la furnizarea de către FMI a unei noi tranşe de împrumut, luna viitoare.

La Atena, poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii din jurul Parlamentului, care contestă noile reduceri ale salariilor şi majorările de taxe.

Porturile, băncile, spitalele şi companiile de stat au fost paralizate miercuri de o grevă generală, în timp ce aliaţi politici ai lui Papandreou au început se se detaşeze de acesta.

Restructurarea datoriilor "pare tot mai probabilă", a declarat Raghuram Rajan, profesor la Universitatea din Chicago şi fost economist şef al FMI.

Incertitudinile legate de Grecia şi inflaţia din SUA, care a accelerat peste aşteptări în luna mai, au dus miercuri la deprecierea euro cu 1,2%, la 1,4270 dolari pe unitate.

Randamentul obligaţiunilor statului elen pe termen de zece ani a urcat la 17,8%, cel mai ridicat nivel din istoria zonei euro.

Premierul Papandreou se va întâlni miercuri, la Atena, cu preşedintele Karolos Papoulias, în timp ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy vor încerca peste două zile să îşi rezolve diferenţele de opinie.

Presiunile pentru stabilirea unui plan de salvare care să evite intrarea în default a Greciei s-au amplificat după ce Standard&Poor's a retrogradat luni ratingul statului grec cu trei trepte, de la "B" la "CCC", cel mai slab calificativ de ţară din lume, agenţia reiterând avertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretată ca un default.

În plus, Banca Centrală Europeană şi Germania se contrazic în privinţa planului de susţinere a statului elen.

Acţiunile BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole, cele mai mari bănci din Franţa, a scăzut cu peste 1%, după ce agenţia Moody's le-a plasat ratingurile sub supraveghere din cauza expunerii lor în Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici