Divergenţele privind criza datoriilor vor împiedica liderii G20 să rezolve problema

Divergenţele fundamentale privind criza datoriilor din Europa vor împiedica liderii statelor din G20 să găsească soluţii la summitul de la Cannes din 3-4 noiembrie, potrivit analiştilor citaţi de RIA Novosti.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Divergenţele privind criza datoriilor vor împiedica liderii G20 să rezolve problema

Divergenţele privind criza datoriilor vor împiedica liderii G20 să rezolve problema (Imagine: Shutterstock)

"Aşteptările mele sunt foarte scăzute, pentru că nu am văzut până acum o cooperare globală convingătoare", a declarat Fabian Zuleeg, economist şef la Centrul pentru Politici Europene.

El a arătat că fiecare regiune, fiecare ţară încearcă să rezolve problema pe cont propriu, fără să ţină seama de ce se întâmplă în altă parte.

Ţările din Uniunea Europeană au opinii foarte diferite privind soluţiile de rezolvare a crizei şi nu există mecanisme de colaborare la nivel mondial, a spus Zuleeg.

"Nu aştept nimic de la summitul G20. Condiţiile din statele G20 diferă fundamental", a declarat Evgheni Gavrilenkov, economist şef la compania de investiţii Troika Dialog.

El a dat ca exemplu proiectul mult dezbătut al introducerii unei taxe pe tranzacţiile financiare.

Gavrilenkov crede că această taxă poate fi eficientă într-o ţară mare şi o piaţă de financiară serioasă, ca Marea Britanie, unde ar mări veniturile bugetare fără să afecteze sistemul de profil.

În schimb, în ţările emergente, cu o penetrare monetară scăzută, precum Rusia şi China, măsura nu ar aduce statului venituri considerabile dar ar afecta grav sistemul financiar.

Gavrilenkov consideră totodată că dezechilibrele interne din economiile mari contează mai mult decât cele globale.

"Nu cred că dezechilibrele globale au apărut de nicăieri. Există dezechilibre interne în fiecare economie mare, precum consumul excesiv din SUA, investiţiile excesive din China şi redistribuirea excesivă din Europa, care pot încetini creşterea economică, creând impresia unor dezechilibre globale", a spus economistul.

Statele BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India şi China, pot oferi ajutor pentru combaterea crizei datoriilor din zona euro, la summitul G20, a declarat Olga Butorina, analist la Institutul de Stat din Moscova pentru Relaţii Internaţionale.

Premierul rus Vladimir Putin şi-a exprimat marţi scepticismul faţă de acest plan, afirmând că zona euro are resurse suficiente pentru a-şi rezolva problemele fără sprijinul Moscovei.

Rusia este pe locul trei în lume în funcţie de rezervele de aur şi valută, iar două cincimi sunt investite în obligaţiuni suverane ale ţărilor din zona euro şi ale celorlalte state din BRIC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici