Doar deblocarea creditării poate redresa piaţa rezidenţială locală

Reducerea semnificativă a preţurilor la locuinţe în perioada următoare nu va determina revenirea pieţei rezidenţiale din România, dacă băncile nu încep să acorde din nou împrumuturi pentru persoanele fizice, potrivit companiei de consultanţă imobiliară poloneză REAS.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Doar deblocarea creditării poate redresa piaţa rezidenţială locală

Doar deblocarea creditării poate redresa piaţa rezidenţială locală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru viitorul apropiat totul va depinde de sistemul bancar. Problema financiară va rămâne principala problemă care trebuie rezolvată de bănci, guvern şi jucătorii de pe piaţă. Dacă nu vor fi cumpărători, chiar şi scăderea semnificativă a preţurilor în următoarele luni nu va schimba situaţia de pe piaţă", se arată într-un comunicat al REAS.

În opinia analiştilor companiei poloneze, singura speranţă pe termen lung în revenirea pieţei constă în cererea potenţială mare de pe acest segment, care apreciază că vremea în care banii se făceau uşor în România a trecut.

"Când se vorbea despre România până la jumătatea anului 2008, cele mai întâlnite subiecte erau proiecte imobiliare noi şi tranzacţii spectaculoase, dar situaţia s-a schimbat semnificativ. Acum, o parte dintre dezvoltatori s-au speriat că nu vor fi în stare să vândă nimic şi că banii şi planurile sunt blocate", se mai spune în comunicat.

Sistemul bancar pare să fie blocat în ceea ce priveşte creditele pentru construcţii şi cele imobiliare, fiind o reacţie a crizei financiare globale, care a restricţionat politica de creditare bancară.

Mulţi dezvoltatori erau dependenţi de sistemul bancar, iar condiţiile actuale ale pieţei i-au forţat să se retragă, să încetinească lucrările la unele construcţii sau să amâne livrarea proiectelor pe care le au.

Unii dintre ei au decis să aştepte vremuri mai bune pentru a lansa vânzările sau construcţiile, însă perioada de prosperitate pentru dezvoltatori s-a încheiat, sunt de părere reprezentanţii REAS.

Cu toate că în ultimele luni dezvoltatorii au început să ofere discount-uri la preţurile apartamentelor, bonusuri sau noi facilităţi de plată pentru a atrage cumpărătorii, preţurile au rămas încă la un nivel ridicat, iar dacă se iau în considerare şi restricţiile politicilor de creditare, atunci este dificil pentru o persoană cu venituri medii din România să obţină un credit.

Pe de altă parte, cumpărătorii aşteaptă reduceri mai mari la apartamente, amânând decizia de cumpărare pentru momentul când preţurile vor ajunge la un nivel scăzut. De fapt, sistemul financiar reprezintă problema cea mai mare atât pentru cerere, cât şi pentru ofertă, problemele de finanţare reprezentând în prezent cel mai slab punct al industriei imobiliare.

Reprezentanţii REAS spun că apartamentele vândute deja de dezvoltatori reintră în circuitul de vânzare la un preţ mai mic decât cel oferit de dezvoltatori, iar multe dintre persoanele sau companiile care au investit în apartamente noi sperând la o apreciere a valorii acestora încearcă în prezent să găsească un cumpărător, oferind acelaşi preţ pe care l-au plătit la pre-contract.

Cazuri de faliment al dezvoltatorilor imobiliar şi de oprire a proiectelor ar putea continua şi în 2009, care poate fi cel mai dramatic an pentru întreaga economie românească, serios afectată de mediul financiar internaţional.

În urma acestei crize, vor rămâne pe piaţă doar dezvoltatorii şi brokerii profesionişti, în timp ce unii dintre dezvoltatori, constructori şi agenţi imobiliari vor dispărea de pe piaţă sau se vor reorganiza, se mai spune în comunicat.

REAS este consultant pentru piaţa imobiliară din Polonia şi România, fiind de asemenea partener strategic al Jones Lang LaSalle.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici