- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dobânda plătită de Spania pentru a se împrumuta din piaţă a crescut cu aproape un punct într-o lună
Dobânda plătită de Spania pentru a obţine bani de pe pieţele financiare au crescut puternic, cu aproape un punct procentual în numai o lună, din cauza deteriorării încrederii investitorilor pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.
Solicitarea Portugaliei pentru un "bailout" de la UE şi FMI şi speculaţiile tot mai intense privind restructurarea datoriilor Greciei au împins în sus costurile de credit ale statelor de la "periferia" zonei euro.
Emisiunile de obligaţiuni derulate luni de guvernul spaniol au atras doar 4,5 miliarde euro, limita inferioară a intervalului de 4,5-5,5 miliarde euro stabilit de emitent. Madridul a emis titluri la două maturităţi diferite, de 12 şi 18 luni, şi urmează să plaseze miercuri pe piaţă obligaţiuni cu scadenţa în 2021 şi 2024.
Randamentul plătit de Spania pentru a obţine cele 4,5 miliarde euro a urcat cu 0,64-0,93 puncte procentuale faţă de nivelul din luna martie. Astfel, guvernul spaniol a vândut titluri de 3,5 miliarde euro cu maturitatea la 12 luni şi un randament mediu de 2,77%, faţă de 2,128% la licitaţia precedentă, din luna martie.
În cazul obligaţiunilor cu maturitatea la 18 luni, executivul de la Madrid s-a văzut nevoit să accepte o dobândă medie de 3,364%, faţă de 2,436% la licitaţia anterioară, pentru a atrage 1,1 miliarde euro.
Spania este considerată următoarea ţară din zona euro care ar putea solicita ajutor financiar extern după Grecia, Irlanda şi, mai nou, Portugalia.
"Toată lumea s-a grăbit să spună că nu există riscuri de răspândire a crizei de la Lisabona, însă aceste presupuneri au fost nechibzuite. Lichiditatea scade cu siguranţă din cauza efectului sărbătorilor pascale asupra licitaţiei de obligaţiuni. Vulturii dau târcoale Madridului, dar cred că cea mai mare parte a pieţei consideră că Spania va fi bine", comentează un analist financiar.
Diferenîa dintre randamentul obligaţiunilor Spaniei cu maturitatea la zece ani şi cel al bundurilor germane era luni de circa 2,26 puncte procentuale, faţă de 2,14 puncte înainte de licitaţie. Acest spread este însă cu mult mai restrâns decât cele suportate de Germania, Portugalia şi Irlanda, sugerând un grad de risc semnificativ mai redus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12