- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dobânzile anuale ale datoriilor Italiei vor creşte cu peste 9,7 mld. euro, la randamentele actuale
Italia riscă să devină o victimă a crizei datoriilor dacă randamentele obligaţiunilor se vor menţine la actualul nivel, întrucât dobânzile anuale vor creşte cu peste 9,7 miliarde de euro, a avertizat Gary Jenkins, analist la compania de brokeraj Evolution Securities din Londra, transmite Bloomberg.
Randamentul obligaţiunilor Italiei pe termen de zece ani a depăşit miercuri 5% pentru prima oară din 2008, ceea ce va majora cu 9,7 miliarde de euro cupoanele plătite, a arătat Jenkins într-o notă adresată investitorilor.
Italia are obligaţiuni de peste 860 miliarde de euro care vor ajunge la maturitate în următorii cinci ani.
Statul italian a evitat până acum să fie atras în criza care a afectat Grecia, Irlanda şi Portugalia şi care ameninţă Spania.
Guvernul de la Roma încearcă să echilibreze bugetul până în 2014, iar Parlamentul urmează să voteze în acest an un plan de austeritate în valoare de 40 de miliarde de euro, în vederea reducerii deficitului public.
"Dacă criza datoriilor va ajunge la punctul în care Spania nu se va mai putea finanţa de pe piaţă şi în contextul în care există îngrijorări privind participarea investitorilor privaţi la planurile de salvare, este dificil de văzut cum poate Italia să scape fără să fie afectată", a scris Jenkins.
El a adăugat că reducerea datoriilor va deveni considerabil mai dificilă dacă se extinde criza, iar costurile finanţării vor continua să crească.
Obligaţiunile Italiei pe termen de zece ani au scăzut joi, iar spreadul faţă de obligaţiunile germane a urcat la cel mai ridicat nivel atins încă dinainte de înfiinţarea euro, în 1999.
Astfel, randamentul a urcat cu 0,06 puncte procentuale, la 5,18%, iar spreadul a atins 2,24 puncte procentuale.
Italia are obligaţiuni în circulaţie în valoare de 1.600 miliarde de euro, fiind pe locul trei în lume după Statele Unite şi Japonia, şi cheltuieşte peste 4,25% din PIB pentru serviciul datoriilor, a arătat Jenkins.
Fiecare punct procentual adăugat la dobânzi va costa circa nouă miliarde de euro, respectiv 0,6% din PIB, aplicat pe ansamblul perioadei 2011-2016.
Statul italian a vândut totodată şi titluri pe termen de un an, în valoare de 260 miliarde de euro, potrivit Evolution.
În ultimul an, randamentul mediu pentru aceste titluri a fost de 1,8%, dar acesta a urcat la circa 2,25%, adăugând 1,2 miliarde euro la costul serviciului datoriilor, a mai spus Jenkins.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12