Dobrogea şi Oltenia sunt pe locul doi în Europa la numărul mic de turişti străini, dar nu se supără. De ce, îţi explică specialiştii din domeniu

  • Dobrogea şi Oltenia sunt pe locul doi în Europa la numărul mic de turişti străini
  • Lipsa turiştilor străini a salvat turismul din cele două zone, anul acesta
  • Castelul Bran, unde principalii vizitatori erau turiştii străini, are pierderi de 90%
Urmărește
996 afișări
Imaginea articolului Dobrogea şi Oltenia sunt pe locul doi în Europa la numărul mic de turişti străini, dar nu se supără. De ce, îţi explică specialiştii din domeniu

Dobrogea şi Oltenia sunt pe locul doi în Europa la numărul mic de turişti străini, dar nu se supără. De ce, îţi explică specialiştii din domeniu

Dobrogea şi Oltenia, codaşele Europei la turişti străini, au fost salvate anul acesta tocmai de lipsa vizitatorilor veniţi de peste hotare. În cele două regiuni, turismul a avut cele mai mici pierderi. Spre deosebire de Castelul Bran, de exemplu. Administratorii de aici se bazau pe banii pe care-i lăsau vizitatorii străini, însă anul acesta au mai ajuns doar 10% din turişti.

Cristian Bărhănescu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism  pentru regiunea Sud-Est spune că în Dobrogea şi Oltenia, în fiecare an,  95% din turişti sunt români. Aceştia  au venit şi anul acesta, în ciuda pandemiei. Pe litoral, au ajuns peste un milion  şi jumătate de turişti, cam cât au fost şi anul trecut.

  • „Anul acesta au fost câştigători. Au avut venituri diminuate cu 25-30% şi asta datorită faptului că s-au bazat pe piaţa internă. Nu au fost tributari unor chartere, aşa cum s-a întâmplat cu Bulgaria care a avut o scădere de 75-80% la venituri!”, explică Cristian Bărhălescu, vicepreşedinte ANAT regiunea Sud Est.

Şi în Oltenia, în Clisura Dunării, de exemplu, din iunie şi până la finalul lunii septembrie, pensiunile de aici au funcţionat la 100% din capacitate.

Florentina Muchitsch, proprietara pensiunii Mai Danube din Eşelniţa, nu a făcut faţă cererilor anul acesta. Pentru o cameră plăteşti 350 lei / noapte. Cam cât plăteai în vară, la un hotel de trei stele din Mamaia. Chiar şi acum are mai mult de jumătate din locuri ocupate.

„Preţurile au crescut cu vreo 20% faţă de anul trecut. Sunt preţuri destul de mari pentru ce oferă pensiunile din zonă, dar turişti au fost. Cererea este foarte mare”, spune Florentina Muchitsch – proprietara unei pensiuni din Eşelniţa.

Totuşi, proprietarii de hoteluri şi pensiuni din aceste zone îşi doresc mai mulţi turişti străini. Bogdan Marica, agent de turism din Craiova, spune că în aceste zone străinii vin doar pentru turism de business.

Ce lipseşte turismului românesc

Promovarea şi infrastructura lipsesc, în special, spune şi  Alexandru Filip. El deţine o pensiune în localitatea Sarichioi din Delta Dunării. A reuşit să readucă la viaţă o casa lipovenească veche şi să pună la punct pachete complete pentru turiştii care îl vizitează.Anul trecut, 20 % din turiştii care i-au trecut pragul au fost străini.

„Infrastructura din zona Olteniei nu este aceeaşi cu cea din zona Transilvaniei. Dacă de pe Aeroportul Craiova decolează săptămânal doar câteva curse fiind operate de o singură companie low cost, de pe aeroportul din Cluj decolează mult mai multe curse, este o activitate mult mai intensă şi vorbim de mai multe companii aeriene, printre care şi companii de linie”, spune  Bogdan Marica – agent de turism.

„Problema noastră ca ţară, ca destinaţie turistică unitară este că nu există o strategie coerentă d epromovare. Şi atunci, fiecare se promovează cum poate, cum ştie, unde ştie. Faptul că eu sunt om d emarketing la bază şi că am o agenţie de turism şi ospitalitate, evident, mi-a dat posibilitatea să-mi fac un marketing propriu”, explică  Alexandru Filip – proprietar pensiune Delta Dunării 

  • Potrivit unui studiu Eurostat, în  2018, Dobrogea şi Oltenia sunt regiunile din Europa cu cei mai puţini vizitatori străini, după o regiune de la marea Baltică din Germania.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici