Prima pagină » Economic » Raiffeisen: Declinul va lua sfârşit în ultimele trei luni ale anului

Raiffeisen: Declinul va lua sfârşit în ultimele trei luni ale anului

PIB-ul României urmează să înregistreze, în trimestrul trei, o scădere similară cu cea din perioada aprilie-iunie, iar contractarea economică ar putea înceta în ultimele trei luni din 2009, anticipează Raiffeisen, care a modificat prognoza de contracţie anuală a PIB de la -6% la -8,5%.
Raiffeisen: Declinul va lua sfârşit în ultimele trei luni ale anului
13 aug. 2009, 14:30, Economic

Riscurile legate de acest scenariu indică o perspectivă negativă, se arată în analiza Raiffeisen.

"Activitatea economică a atins un maxim în trimestrul doi din 2008. Totodată, datele disponibile sugerează că activitatea economică s-a deteriorat în trimestrul doi din 2009 faţă de primele trei luni. Ţinând cont de aceşti doi factori, anticipăm scăderea anuală a PIB-ului real la circa -8,5%", apreciază analiştii Raiffeisen.

Astfel, PIB-ul se va contracta în termeni trimestriali (faţă de trimestrul anterior) şi în perioada iulie-septembrie, probabil într-un ritm similar cu cel din trimestrul al doilea, se arată în analiza Raiffeisen.

"Totodată, ne aşteptăm ca declinul activităţii economice să înceteze în ultimul trimestru. Desigur, riscurile din acest scenariu continuă să indice o perspectivă negativă", precizează banca austriacă.

Economia României s-a contractat cu 1,2% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, după o scădere trimestrială de -4,6% în perioada ianuarie-martie, potrivit datelor INS. În termeni anuali, PIB-ul a scăzut cu 8,8% în trimestrul al doilea şi cu 7,5% în primul semestru faţă de perioadele corespunzătoare din 2008.

Raiffeisen anunţa, pe 23 iunie, că a revizuit în sens negativ prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la -4% la -6%.

Raiffeisen anticipează reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 8% până la finele acestui an, de la 8,5% în prezent, pentru susţinerea activităţii economice.

Banca nu exclude măsuri mai agresive din partea BNR, în special dacă nu există presiuni dinspre cursul de schimb leu/euro şi menţionează că "există speculaţii" care indică scăderea dobânzii cheie sub nivelul de 7%.