Doi procurori greci din domeniul luptei împotriva corupţiei demisionează sugerând intervenţii

Doi procurori adjuncţi însărcinaţi cu lupta împotriva infracţiunilor financiare şi mai ales a evaziunii fiscale, o problemă endemică în Grecia, au demisionat miercuri, sugerând că au fost victime ale unor intervenţii politice în exercitarea atribuţiilor lor, anunţă o sursă judiciară.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Doi procurori greci din domeniul luptei împotriva corupţiei demisionează sugerând intervenţii

Doi procurori greci din domeniul luptei împotriva corupţiei demisionează sugerând intervenţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi nu acceptăm să fim procurori sub tutelă", afirmă Grigoris Peponis şi Spyros Mouzakitis, adjuncţi ai procurorului unei Curţi de apel, într-o scrisoare de demisie pe care au semnat-o împreună, adresată Direcţiei pentru Delicte Financiare din cadrul Curţii Supreme.

"Noi nu acceptăm să servim ca alibi pentru diverse grupări de interese organizate şi celor care activează în zona gri a crimei de natură financiară", subliniază Peponis şi Mouzakitis, numiţi în urmă cu şapte luni ca aduncţi ai Brigadei Financiare (Sdoe).

Implicată într-o ofensivă împotriva evaziunii fiscale, cu scopul reechilibrării bugetelor publice, Sdoe a devenit tot mai influentă începând din această vară, odată cu numirea la conducerea sa a lui Yannis Diotis, un fost procuror din domeniul luptei împotriva terorismului.

Cei doi adjuncţi acuză Guvernul că vrea să îi înlocuiască din funcţii.

Miniştrii Finanţelor, Evanghelos Venizelos, şi Justiţiei, Miltiades Papaioanou, au reacţionat dur faţă de aceste demisii, respingând acuzaţiile celor doi magistraţi, care "creează impresia unei intervenţii în activitatea lor, lucru care aduce atingere prestigiului justiţiei".

"Reacţia exagerată a celor doi procurori adjuncţi creează impresia că instituţiile nu funcţionează", au declarat cei doi miniştri, citaţi într-un comunicat.

De asemenea, ei i-au îndemnat pe cei doi să "dezvăluie orice element care contribuie la crearea de zone gri".

Deşi Sdoe a dezvăluit recent o serie de cazuri de evaziune fiscală, numeroşi fraudatori scapă de arestare, beneficiind, uneori, de amendamente care le protejează firmele aflate în dificultate sau în proces de lichidare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici