- Home
- Economic
- ORADEA, (08.02.2013, 16:35)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Doi senatori PNL cer explicaţii premierului: "Acţiunea pe cale să fie demarată naşte suspiciuni. Staţiunea Băile Felix ar putea fi distrusă"
Cei doi senatori PNL Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, îi cer premierului să precizeze în baza căror studii de impact asupra mediului a decis Guvernul concesionarea terenurilor din judeţ pentru exploatarea gazelor de şist şi o explicaţie privind "lipsa de transparenţă" în acest caz.
Urmărește
3347 afișări
Doi senatori PNL cer explicaţii premierului: "Acţiunea pe cale să fie demarată naşte suspiciuni. Staţiunea Băile Felix ar putea fi distrusă"
"Am adresat premierului Victor Ponta o interpelare şi ministrului Mediului, Rovana Plumb, o întrebare pe această temă, chiar dacă acest lucru poate este neobişnuit din partea unor parlamentari din majoritatea guvernamentală, deoarece considerăm că Hotărârea de Guvern a fost emisă în condiţii netransparente, fără studii de impact asupra mediului şi fără consultarea autorităţilor locale şi a populaţiei din perimetrele vizate", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Valeriu Boeriu, referindu-se la Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial în 12 decembrie 2012, prin care Executivul a aprobat, prin două hotărâri, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi firmele East West Petroleum şi, respectiv, Clara Petroleum, pentru perimetre în satele Tria şi Tulca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
El a afirmat că locuitorii din Bihor şi autorităţile locale "îşi manifestă îngrijorarea cu privire la pericolul exploatării gazelor de şist, interzisă până anul trecut chiar printr-un moratoriu adoptat de Guvernul Ponta".
"Fără dezbatere publică, fără consultarea autorităţilor locale şi cu contracte de concesiune clasificate, acţiunea (de exploatare şi explorare a gazelor de şist - n.r.) care este pe cale să fie demarată în Bihor naşte suspiciuni explicabile, cu atât mai mult cu cât avem exemplul ţărilor europene care au interzis tehnica fracţionării hidraulice: Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Bulgaria", a arătat Boeriu.
El a fost completat de colegul său, senatorul Cristian Bodea, care a afirmat că bihorenii nu doresc să devină obiectul unui "experiment" de exploatare a gazelor de şist în România, mai ales că în această zonă impactul de mediu ar fi uriaş din cauza faptului că s-ar contamina resursele de apă geotermală.
"Nu putem fi un experiment, cu atât mai puţin cu cât avem în Băile Felix o bogăţie inestimabilă. Dacă se vor face foraje în orice localitate din judeţ, fiindcă tot Bihorul stă pe o pungă uriaşă de apă geotermală, va fi afectată toată pânza de apă freatică, pentru că aceste pungi comunică între ele. Va fi distrusă nu numai staţiunea Băile Felix, ci toate localităţile unde vor avea loc foraje şi localităţile învecinate, unde apa injectată în sol pentru fracturarea rocilor, şi care devine contaminată, va trebui pusă în lacuri de decantare", a spus Bodea.
Cei doi parlamentari liberali au afirmat că în interpelarea adresată premierului îi cer acestuia să precizeze în baza căror studii de impact asupra mediului a decis Guvernul concesionarea terenurilor din Bihor pentru exploatarea gazelor de şist, dacă Executivul a avut în vedere cazul particular al zonei Băile Felix, staţiune turistică afectată de viitoarele foraje, precum şi o explicaţie "privind lipsa de transparenţă a Guvernului în tot acest proces".
De asemenea, cei doi i-au cerut premierului să spună "ce anume a determinat schimbarea de opţiune faţă de anul trecut, în afara exemplului polonez", invocat de premier ca model de succes în exploatarea gazelor de şist şi reducerea dependenţei energetice de gazele ruseşti.
"Eu înţeleg că Polonia exploatează cu succes gazele de şist, dar ce se va întâmpla mai târziu, când zăcămintele se vor epuiza şi va rămâne doar dezastrul ecologic, încă nu se ştie. Iar nici aşa nu putem, să dăm copy-paste la modelul polonezilor!", a spus Bodea, adăugând că exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este o "industrie de invazie, care vine, loveşte, stoarce şi pleacă, la fel ca o invazie de lăcuste".
Cei doi parlamentari au mai afirmat că, la fel ca şi autorităţile judeţene şi locale din Bihor, vor milita împotriva exploatării gazelor de şist în acest judeţ, prin metoda fracturării hidraulice.
"Mergem până la capăt dacă e cazul, inclusiv cu referendumuri locale, pentru că aceasta este o bătălie care merită să fie dusă", a spus senatorul Cristian Bodea.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, şi primarii a patru comune bihorene afirmau, în 5 februarie, că East West Petroleum şi Clara Petroleum au primit licenţe pentru explorarea-exploatarea gazelor de şist din zona lor şi se opun operaţiunii, anunţând că strâng semnături în acest sens de la cetăţeni.
În şedinţa din 4 decembrie 2012, Guvernul a aprobat, prin două hotărâri, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi firmele East West Petroleum şi, respectiv, Clara Petroleum, pentru perimetre în satele Tria şi Tulca. Conform legii, anexele celor două hotărâri de guvern sunt clasificate, nefiind publicate în Monitor.
Autorităţile locale afirmau însă că licenţele au fost acordate pentru explorarea-explotarea gazelor de şist.
Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, şi primarii comunelor Derna - Victor Filip, Tulca - Ioan Bulzan, Popeşti - Dorin Curtean şi Sânmartin - Lucian Popuş, afirmau, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, două acorduri petroliere de explorare - exploatare a gazelor de şist în satele Tria (comuna Derna) şi Tulca în favoarea companiilor East West Petroleum şi Clara Petroleum, iar Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a emis acorduri de explorare pentru alte zone din comunele Popeşti şi Sânmartin, pe raza căreia se află staţiunea Băile Felix.
"Guvernul nu a anunţat Consiliul Judeţean şi nici primarii comunelor”, afirma şeful CJ Bihor, care a prezentat un studiu al Parlamentului European conform căruia exploatarea gazelor de şist este riscantă, având ca efecte scoaterea din circuit a unor terenuri, utilizarea unor mari cantităţi de apă care trebuie pompată în sol pentru fracturarea rocilor şi eliberarea gazelor, contaminarea surselor de apă potabilă şi chiar apariţia unor seisme.
"Aş vrea să subliniez că metoda de explorare a gazelor de şist nu este mai puţin periculoasă decât cea de extragere propriu-zisă", spunea Popa.
Acesta adăuga că, potrivit aceluiaşi studiu, locuitorii din zonele în care se extrag gaze de şist pot suferi neuropatii, cancer de piele, leucemie şi insuficienţă renală.
Conform autorităţilor locale, în hotărârile de guvern din decembrie 2012, printre localităţile pe teritoriul cărora companiile East West Petroleum şi Clara Petroleum, în baza unor licitaţii câştigate în 2009, pot face explorări şi exploatări de gaze de şist se numără localităţile bihorene Voivozi, Sălacea, Otomani, Şilindru, Bogei, Mişca, Chişlaz, Sâniob, Ciocaia, Budoi, Sânmartin şi Tulca.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe