Dolarul a înregistrat în administraţia Bush cel mai grav declin după 1970

Dolarul a înregistrat în administraţia George W. Bush un declin de 33,8%, cel mai grav de la începutul anilor 1970, iar investitorii aşteaptă cu interes schimbarea preşedintelui, chiar dacă nu susţin în mod special pe unul dintre cei doi candidaţi la Casa Albă.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Dolarul a înregistrat în administraţia Bush cel mai grav declin după 1970

Dolarul a înregistrat în administraţia Bush cel mai grav declin după 1970

Analiştii nu atribuie în totalitate preşedintelui Bush declinul dolarului, dar consideră că moneda americană nu poate avea o evoluţie mai proastă sub conducerea republicanului John McCain sau a democratului Barack Obama.

"Am putea crede că oricine altcineva va reprezenta o îmbunătăţire din punct de vedere economic, după unul dintre cei mai nechibzuiţi preşedinţi aleşi vreodată, în problemele de fiscalitate", a declarat Chip Hanlon, preşedinte al companiei Delta Global Advisors, din Huntington Beach, California.

Indicele dolarului, care evaluează moneda americană în raport cu un coş de şase valute importante, a pierdut 33,8% de la venirea lui Bush la Casa Albă, în 2001.

În funcţie de performanţele dolarului, preşedinţia Bush a fost chiar mai nepopulară decât cea a preşedintelui Richard Nixon, care a demisionat în urma scandalului Watergate.

Nixon a închis aşa-numita fereastră de aur, în august 1971, punând capăt legăturii directe între dolar şi preţul aurului, precum şi sistemului de cotaţii valutare fixe care data din al doilea Război Mondial.

Din 1971 şi până la demisia lui Nixon, în august 1974, indicele dolarului a coborât cu 13,7%.

Ca şi Chip Hanlon, Craig Russell, analist la Saxo Bank, crede că dolarul se va aprecia după schimbarea administraţiei de la Casa Albă.

"Considerăm dolarul ca pe un brand, iar schimbarea lui Bush, indiferent cu cine, va fi în beneficiul monedei americane", a spus Russell.

O parte de nemulţumirea atrasă de Bush rezidă din asemănarea mediului economic actual cu cel de acum 35 de ani, cu inflaţie şi cost ridicat al energiei, care pun în pericol creşterea economică.

La acestea se adaugă faptul că Bush a preluat preşedinţia în condiţii de surplus bugetar, pentru ca economia să treacă pe deficit pentru a finanţa operaţiunile militare nepopulare din Irak şi Afganistan.

Administraţia Bush a revizuit în scădere previziunile privind deficitul bugetar din acest an, dar le-a majorat la nivelul record de 482 de miliarde de dolari pentru 2009, în condiţiile în care încetinirea ritmului de dezvoltare a dus la reducerea veniturilor.

Majoritatea analiştilor în domeniul valutar consideră totuşi că indicele dolarului a atins minimul în luna martie şi va creşte treptat de la nivelul actual de 73,37 puncte, urma măsurilor adoptate deja de administraţia Bush.

"Chiar dacă noua preşedinţie va fi creditată cu aprecierea dolarului, aceasta va avea loc în urma măsurilor luate de administraţia Bush, din care fac parte preşedintele Rezervei Federale Ben Bernanke şi şeful Trezoreriei, Henry Paulson", a declarat Kathy Lien, analist la DailyFX.com.

Sub Gerald Ford, care l-a succedat pe Nixon, dolarul a urcat cu 4,1%, dar a coborât cu 13,3% în timpul preşedinţiei de patru ani a lui Jimmy Carter.

În timpul mandatului de opt ani al lui Ronald Reagan, dolarul s-a apreciat cu 4,8%, dar a scăzut cu 4% sub conducerea lui George H. Bush.

Mandatul de opt ani al preşedintelui Bill Clinton a coincis cu un avans de 20,3% al indicelui dolarului, pe fondul reducerii cheltuielilor militare după sfârşitul războiului rece.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici