Dolarul american a atins maximul ultimelor 7 luni faţă de euro

Dolarul american a atins marţi maximul ultimelor şapte luni faţă de moneda europeană, avans sprijinit de scăderea preţurilor petrolului sub 109 dolari pe baril, pe fondul instabilităţii economice din Tailanda şi Coreea de Sud şi slăbirii furtunii Gustav, care nu a afectat serios Golful Mexic.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Dolarul american a atins maximul ultimelor 7 luni faţă de euro

Dolarul american a atins maximul ultimelor 7 luni faţă de euro

Bursele asiatice au atins minimele ultimelor doi ani, după pierderi serioase pe piaţa japoneză, unde confuzia provocată de problemele din zona politicului a bulversat investitorii. Totodată, bursele europene au avut un început slab de sesiune.

Perspectivele în declin privind creşterea economică globală şi problemele sociale din Asia au continuat să afecteze stabilitatea politică a regiunii. Primul minsitru al Japoniei, Yasuo Fukuda, care nu se bucură de popularitate în rândul alegătorilor, şi-a prezentat luni demisia, în timp ce autorităţile tailandeze au instituit stare de urgenţă în capitala Bangkok, situaţie care a destabilizat evoluţia monedei baht.

Wonul sud-corean a scăzut la minimul ultimilor patru ani faţă de dolar, deşi guvernul a avertizat că poate ameliora evoluţia negativă a valutei. Investitorii din această piaţă au arătat semne de îngrijorare privind ieşirea unor volumuri mari de capital din a patra mare economie a Asiei. Pieţele de capital au coborât până la minimul ultimelor 18 luni pe fondul temerilor privind o posibilă criză.

Încetinirea puternică a creşterii economice, care s-a manifestat iniţial în Statele Unite şi a fost semnalată apoi şi de alte ţări dezvoltate din Europa şi Asia, îşi face acum simţită prezenţa şi pe pieţele emergente.

"Instabilitatea politică din Asia sprijină implicit dolarul. Creşterea economică globală încetineşte, afectând exporturile; inflaţia persistă, iar băncile centrale trebuie să ridice dobânzile de referinţă - însă ultimul lucru de care are nevoie un guvern care urmează să se prăbuşească este creşterea dobânzilor. Este un cerc vicios", a arătat un expert în strategii pentru pieţele valutare de la sucursala din Hong Kong a băncii franceze BNP Paribas.

Moneda europeană a scăzut cu peste 0,5%, la circa 1,4514 dolari/euro, cel mai scăzut nivel înregistrat din luna februarie, în timp ce lira sterlină a coborât cu 0,7%, la 1,7877 dolari/liră, după ce a atins, în timpul şedinţei de marţi, cea mai slabă cotaţie din aprilie 2006, de 1,7850 dolari/liră, pe fondul temerilor privind prognoza economică.

Lira sterlină a scăzut cu circa 20 de cenţi în ultimele două luni, declin neaşteptat pentru moneda naţională a unui stat membru G7.

Totodată, petrolul a scăzut cu şapte dolari faţă de nivelul de vineri, sub 109 dolari pe baril, după ce pagubele produse de uraganul Gustav la instalaţiile petroliere din Golful Mexic şi de pe coastă au fost minore sau inexistente.

Astfel, pe fondul acestor declinuri, investitorii s-au refugiat pe piaţa valutară, cumpărând dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici