- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dolarul încă puternic alimentează un val de devalorizări pe pieţele emergente
O serie recentă de devalorizări evidenţiază presiunea intensă resimţită de multe economii emergente în condiţiile în care puterea dolarului american le forţează să cheltuiască preţioase rezerve valutare pentru a-şi susţine cursurile de schimb, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.
Sursa foto: MediafaxFoto
Egiptul, Pakistanul şi Libanul şi-au abandonat politicile de legare a monedelor proprii de dolar în ianuarie. Cu moneda americană menţinându-se istoric puternică în pofida declinului uşor recent înregistrat din octombrie, economiştii şi investitorii avertizează că noi pieţe emergente şi de frontieră ar putea fi obligate să cedeze forţelor pieţelor şi să le urmeze exemplul.
La începutul săptămânii, dolarul mai slab a impulsionat apetitul în estul emergent al Uniunii Europene. Forintul maghiar a avansat, menţinându-se aproape de un maxim pe opt luni, trecând peste datele ce indică alunecarea într-o recesiune tehnică a Ungariei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Aprecierea forintului a accelerat mai apoi la mijlocul săptămânii, spărgând din nou o barieră psihologică, potrivit Daily News Hungary. Experţii vorbesc deja de posibilitatea atingerii unui curs de schimb de 350 de forinţi/euro în scurt timp.
Moneda maghiară s-a apreciat cu 0,3% marţi, până la 377,5 unităţi în raport cu euro, un miracol având în vedere deprecierea puternică a acesteia din ultimele luni.
Experţii sunt de acord că forintul este susţinut de dobânda de referinţă ridicată a Ungariei. Climatul financiar mondial este benefic Ungariei, astfel încât aprecierea forintului ar putea continua.
Pe lângă climatul internaţional favorabil, faptul că Barnabas Virag, viceguvernator al băncii centrale maghiare a subliniat din nou la începutul săptămânii că banca va fi precaută cu privire la relaxarea monetară, neexistând nicio reducere a dobânzii pe masă deocamdată, susţine de asemenea forintul.
Încet-încet, investitorii s-ar putea convinge că banca centrală nu va grăbi relaxarea. Astfel, atâta timp cât situaţia favorabilă la nivel internaţional persistă, iar piaţa nu este nesigură cu privire la angajamentul băncii centrale maghiare, întărirea forintului poate dura chiar, notează Portfolio.
Daily News Hungary arată că un alt factor cheie are legătură cu creşterea şanselor ca Ungaria să primească fondurile europene.
Cel mai important factor, potrivit Daily News, priveşte balanţa comercială. Deficitul mare din lunile anterioare a fost eliminat, probabil pe fondul scăderii preţurilor gazelor. Astfel ar putea fi anulat permanent factorul ce a determinat prăbuşirea forintului anul trecut.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 11:43
Deputat PSD: După ce „s-au giugiulit pe furiş”, azi PNL şi AUR s-au „pupat” în public la Giurgiu