- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dolarul înregistrează cel mai puternic trend ascendent din ultimii trei ani
Dolarul american înregistrează cel mai puternic trend ascendent din ultimii trei ani, avansând de la jumătatea lunii iulie cu 7% faţă de un coş de valute importante, în principal pe fondul evoluţiilor negative din Europa şi Asia mai degrabă decât al performanţelor economiei SUA.
Dolarul înregistrează cel mai puternic trend ascendent din ultimii trei ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Monedele sunt privite în mod normal ca reprezentanţi ai evoluţiei economiilor, iar dolarul nu face excepţie.
Totuşi, dolarul este oarecum neobişnuit întrucât reprezintă moneda dominantă a comerţului mondial, iar evoluţia acestei valute este legată într-un mod complicat de preţul petrolului, foarte important pentru economia mondială, potrivit unei analize Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Majoritatea economiştilor consideră că trimestrul al doilea a reprezentat maximul pentru economia americană în 2008 şi nu exclud o contracţie a Produsului Intern Brut în ultimele trei luni ale acestui an.
Perspectiva s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, întrucât temerile legate de evoluţia sectorului de creditare au crescut, iar investitorii sunt preocupaţi de faptul că guvernul SUA ar putea salva societăţile de credite ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac.
"Atunci de ce a crescut dolarul cu 7% faţă de un coş de valute importante începând din 15 iulie? Totul este relativ. Perspectiva economiei americane poate fi dificilă, dar şi cea a restului statelor dezvoltate se deteriorează rapid", se arată în analiză.
Potrivit lui David Rosenberg, ecomist la Merrill Lynch, principalul motiv pentru revenirea dolarului este răspândirea problemelor în străinătate, iar evoluţia este mai nefavorabilă în prezent în Europa şi Japonia decât în SUA.
Economia zonei euro a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,2% comparativ cu primele trei luni ale anului, pentru prima dată de când au început să fie analizate cele 15 economii, în 1995.
Declinul din perioada aprilie-iunie a fost cauzat de scăderea celor mai mari trei economii din zonă faţă de trimestrul anterior. PIB-ul Germaniei a coborât cu 0,5%, în timp ce activitatea economică din Franţa şi Italia s-a redus cu 0,3%.
De asemenea, economia britanică a stagnat în trimestrul al doilea, înregistrând cea mai slabă evoluţie de la recesiunea care a avut loc la începutul anilor '90.
În Japonia, Produsul Intern Brut a scãzut cu 0,6% faţă de trimestrul precedent, reprezentând cel mai puternic declin trimestrial înregistrat din iulie-septembrie 2001 până în prezent.
Analiştii anticipează că datele revizuite privind evoluţia economiei americane în trimestrul al doilea, care vor fi publicate joi, vor arăta o rată anuală de creştere a PIB de 2,7%, cu mult peste estimările preliminarii de 1,9%.
Aprecierea dolarului reprezintă pentru exportatorii europeni o veste bună, întrucât operaţiunile acestora au fost afectate de aprecierea euro faţă de moneda americană.
Totuşi, trendul ascendent al monedei americane nu reprezintă un factor pozitiv pentru economia SUA, care a fost susţinută de cererea ridicată pentru export în contextul cheltuielilor reduse ale consumatorilor şi companiilor locale.
Comerţul internaţional a adăugat, în perioada aprilie-iunie, 2,4 puncte procentuale la PIB-ul SUA, cea mai mare contribuţie din aproape 28 de ani, potrivit datelor firmei de cercetare Global Insight.
În ceea ce priveşte costul ţiţeiului, aprecierea monedei americane a alimentat scăderea preţului petrolului, ceea ce este în mod evident un semn pozitiv pentru economia mondială.
Cotaţia petrolului este cu peste 30 de dolari sub cotaţia record de peste 147 de dolari pe baril, înregistrată în luna iulie.
Totuşi, dacă aprecierea monedei americane reflctă pur şi simplu evoluţiile nefavorabile din Europa şi Asia, mai degrabă decât o îmbunătăţire pe piaţa locală, atunci acesta nu este un semn bun pentru economia mondială.
Global Insight anticipează că economia mondială îşi va reveni din 2010.
"Avansul economiei mondiale va fi probabil în 2009 cel mai redus de după 2003. Creşterea economiei din fiecare regiune din lume se va reduce anul viitor", a declarat economistul şef al Global Insight, Nariman Behravesh.
Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de şase valute importante, s-a menţinut luni la 76,803 puncte.
Dolarul era cotat, la ora 10:33 GMT, în urcare cu 0,2% faţă de liră şi euro, după ce a atins cel mai redus nivel faţă de moneda britanică începând cu iulie 2006.
Totuşi, moneda americană s-a depreciat cu 0,1% faţă de yen, fiind cotat la 109,87 yeni pe unitate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO