Dolarul s-ar putea deprecia sever în 2010, pierzând statutul de monedă de referinţă

Dolarul american ar putea coborî puternic anul viitor, până la un curs de 50 yeni/dolar, de la circa 90 în prezent, pierzând totodată statutul de monedă globală de rezervă, avertizează banca japoneză Sumitomo Mitsui, aducând în discuţie modele de trading şi o posibilă recesiune dublă a economei SUA.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Dolarul s-ar putea deprecia sever în 2010, pierzând statutul de monedă de referinţă

Dolarul s-ar putea deprecia sever în 2010, pierzând statutul de monedă de referinţă (Imagine: Mediafax Foto)

"Economia SUA va rămâne la niveluri de depresie până în 2011, pe fondul persistenţei efectelor consumului excesiv şi balonului speculativ financiar. Căderea dolarului nu va înceta până nu apare o schimbare în sistemul monetar global", consideră strategul-şef al Sumitomo Mitsui, Daisuke Uno, citat de Bloomberg.

Dolarul a coborât săptămâna trecută la cel mai slab nivel din ultimele 12 luni faţă de yen, iar indicele dolarului, care măsoară performanţele monedei americane în raport cu un coş de şase valute de referinţă, a coborât cu 15% de la începutul anului, la cel mai redus nivel din august 2008.

Indicele se plasează în prezent la puţin peste 75 de puncte, cu numai 5 puncte peste minimul istoric înregistrat în martie 2008, iar dolarul se tranzacţionează la 2,5% de minimul ultimilor 14 ani în raport cu yenul.

"Nu mai putem opri valul debilitant care afectează dolarul", avertizează Uno, unul dintre puţinii analişti care au anticipat, în septembrie anul trecut, după falimentul Lehman Brothers, deprecierea dolarului sub pragul psihologic de 100 yeni şi prăbuşirea indicelui Dow Jones Industrial sub 7.000 de puncte.

El consideră că, dacă dolarul cade sub un nou prag psihologic faţă de yen, "nu va exista o limită a prăbuşirii, chiar şi o intervenţie coordonată nu va da rezultate".

China, India, Brazilia şi Rusia, cele mai mari economii emergente ale lumii, au lansat în acest an posibilitatea înlocuirii dolarului ca monedă globală de rezervă cu alte valute de referinţă, iar banca centrală a Iranului a anunţat, în septembrie, că euro a depăşit dolarul ca pondere în rezervele monetare ale unui dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume.

În ceea ce priveşte nivelul de 50 de yeni/dolar anticipat de Uno pentru anul viitor, acesta îşi baseză estimările pe secvenţe de trading şi modele matematice concepute în timpul Marii Depresii de acum un secol, arătând că pieţele se află acum în a cincea, şi ultima etapă a unui ciclu de tranzacţionare de 40 de ani, care va aduce după sine o depreciere puternică a dolarului.

Economistul Sumitomo-Mitsui consideră că, după ce dolarul îşi va pierde statutul de valută globală de rezervă, Statele Unite, Europa şi Asia se vor constitui în blocuri economice separate, iar Drepturile Speciale de Tragere ale Fondului Monetar Internaţional ar putea deveni o monedă temporară de referinţă la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici