- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.04.2019, 16:42)
- Alina Botezatu
Dombrovskis: Nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe în România
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat, sâmbătă, că România nu are spaţiu fiscal pentru a reduce din taxe, chiar dacă acestea se referă la forţa de muncă.
Urmărește
452 afișări
Dombrovskis: Nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe în România
„În ceea ce priveşte situaţia din România, după cum ştiţi, ne-am exprimat îngrijorări faţă de întreaga traiectorie fiscală a bugetului. Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de acea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De acea când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”, a afirmat, sâmbătă, Valdis Dombrovskis, care este şi comisarul european responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, într-o conferinţă de presă, la Bucureşti, la finalul reuniunii informale a ECOFIN.
Vicepreşedintele CE a reamintit că, în 2015, CE a avertizat împotriva planurilor privind o reducere masivă a cotei de TVA - planurile iniţiale erau pentru o reducere de 5 puncte procetuale, dar până la urmă a fost una de 4 puncte procetuale. De la 1 ianuarie 2016, cota generală de TVA a fost redusă la 20%, de la 24% anterior, iar aceasta este de 19%, începând cu ianuarie 2017.
Această reducere de TVA, de 4 puncte procentuale, „a dus la actuala deteriorare a spaţiului fiscal”, a precizat comisarul pentru moneda euro. „Aceste recomandări pe care le fac trebuie văzute prin cadrul general privind comentariile fiscale”, a subliniat Dombrovskis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Mai exact, comisarul european a precizat că, în timpul reuniunii de la Bucureşti, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au discutat, sâmbătă, despre reducerea taxelor în ceea ce priveşte forţa de muncă, mai ales pentru categoriile slab plătite.
„În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. (...) Am subliniat astăzi că statele ar trebui să reducă povara fiscală pentru forţa de muncă şi să se îndrepte spre alte resurse pe care să le investească în creştere”, a precizat Dombrovskis.
De asemenea, vicepreşedintele CE a criticat, joi, România pentru întârzierea reformelor structurale, lărgirea deficitului de cont curent şi majorarea salariilor fără a creşte competitivitatea. „Suntem îngrijoraţi de pierderea recentă de competitivitate şi de lărgirea deficitelor de cont curent în cazul României. În ceea ce priveşte dezechilibrele, problema este că România a reintrat în procedura de dezechilibru macroeconomic, în actualul ciclu, în ciuda faptului că ieşise acum doi ani. În acelaşi timp, politica fiscală a fost extinsă, an după an de creştere economică. (...) Ştiu că ia timp pentru implementarea reformelor structurale, dar altfel, ca să citez un proverb românesc, «Ceea ce semeni, este ceea ce culegi»”, a spus Dombrovskis, în cadrul unui eveniment privind „Semestrul European”. În plus, comisarul european a reamintit, joi, că, în iunie 2018, CE i-a atras atenţia României că nu a luat măsuri pentru a-şi corecta devierea de la ţinta de deficit bugetar. Această ţintă ar trebuie să fie de 1% pe an în perioadele de creştere economică şi de 3% în perioadele de criză.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a organizat, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a ECOFIN, iar la eveniment au participat peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Teodorovici, despre mobilitatea forţei de muncă: Am crescut salariile, dar nu este suficient, pentru că nu putem concura cu ţările cele mai puternice din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria