- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dominique Strauss-Kahn, favorit pentru conducerea FMI
Dominique Strauss-Kahn, fostul ministru francez al Finanţelor, este favorit pentru numirea la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) la şedinţa de vineri a consiliului organizaţiei, continuând tradiţia prin care şeful fondului este întotdeauna european, transmite Reuters.
Dominique Strauss-Kahn, favorit pentru conducerea FMI
Cei 24 de membrii ai consiliului guvernatorilor vor alege vineri, 28 septembrie, între Strauss-Kahn şi fostul premier ceh şi oficial al băncii centrale naţionale, Josef Tosovski.
Instituţia financiară a fost întotdeauna condusă de un oficial european, de la înfiinţarea în 1945, dar legitimitatea acestei tradiţii a fost pusă la îndoială de ţările emergente, care vor să aibă o mai mare influenţă asupra deciziilor luate de organizaţie.
Până în prezent, SUA şi Europa şi-au folosit împreună drepturile de vot pentru a permite perpetuarea acestui obicei, precum şi a celui prin care preşedintele Băncii Mondiale este întotdeauna american.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Tosovsky a fost propus de Rusia ca răspuns la dominaţia statelor vest-europene la conducerea FMI. De asemenea, ţările în curs de dezvoltare cred că procesul de selecţie ar trebui să includă mai mulţi candidaţi care să fie evaluaţi în funcţie de calificările lor, nu după naţionalitate.
Totuşi, numirea lui Strauss-Kahn la conducerea FMI a fost asigurată săptămâna trecută, când SUA, cel mai mare acţionar al fondului, a anunţat că îl susţine pe fostul ministru francez.
Consiliul guvernatorilor FMI va alege noul şef al fondului în două etape. Prima constă într-un vot preliminar secret, în urma căruia se va desemna canditatul favorit, apoi va urma scrutinul formal.
Actualul director general al FMI, Rodrigo Rato, a anunţat, la sfârşitul lunii iunie, că se va retrage din funcţie în luna octombrie, din motive personale, după trei din cei cinci ani de mandat. Fost ministru al Finanţelor în Spania, Rato este divorţat şi are trei copii, care locuiesc la Madrid.
Strauss-Kahn, în vârstă de 58 de ani, a făcut lobby pe lângă cele 185 de state membre ale FMI şi a susţinut nevoia de reformare rapidă a instituţiei financiare, pentru a creşte influenţa ţărilor mai sărace şi a statelor emergente în procesul decizional. Totodată, el a susţinut nevoia de îmbunătăţire a monitorizării economiei globale, în care pieţe precum China joacă un rol important.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO